Publicado 16/3/2019 12:31:00 +01:00CET

El jutge investiga quatre policies més per l'actuació a l'Escola Mediterrnia de Barcelona l'1-O

Asens acusa Millo, Zodio, Nieto i Pérez de los Cobos de dir "mentides sobre la violncia dels manifestants" en les declaracions a Suprem

ACN

Barcelona.-El jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona ha acordat investigar quatre agents més de la Policia Nacional per la seva actuació l'1-O a l'Escola Mediterrnia de la capital catalana. El magistrat ho ha acordat en resposta a un escrit presentat per l'Ajuntament de Barcelona, que exerceix d'acusació popular, i els ha citat a declarar el prxim 22 de mar. Segons ha explicat el tercer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona a través de Twitter, "a la investigació queda pals" que l'operatiu policial en aquesta escola "no va respondre als principis de necessitat, oportunitat i excepcionalitat". També ha acusat Enric Millo, Juan Ignacio Zoido, José Antoni Nieto i Diego Pérez de los Cobos de dir "mentides sobre la violncia dels manifestants" en les seves declaracions al Suprem. Asens ha comptabilitzat en 41 agents investigats per actuacions a Barcelona durant la jornada del referndum.

En un escrit presentat el 17 de gener, l'Ajuntament demanava que se cités a declarar com a investigats quatre agents, que van ser "identificats amb claredat" per un denunciant representat pel consistori perqu va apuntar en una papereta de votació que tenia a la m els números d'identificació dels policies. També remarquen que el denunciant "va descriure la seva agressió concreta i la seva posició en el moment dels fets". El jutge ha acceptat investigar-los en una providncia amb data del 13 de mar. El magistrat dona l'opció als investigats de declarar per videoconferncia.En un escrit presentat el 17 de gener, l'Ajuntament demanava que se cités a declarar com a investigats quatre agents, i el jutge ho ha acceptat en una providncia amb data del 13 de mar. El magistrat dona l'opció als investigats de declarar per videoconferncia. Segons Asens, en les seves declaracions davant del Tribunal Suprem, l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, l'exsecretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, i el coronel de la Gurdia Civil Diego Pérez de los Cobos van dir "mentides sobre la violncia dels manifestants" que "es desfan com un tarró de sucre en mans dels jutjats de Barcelona". Així, ha remarcat que "les imatges proven la seva actitud escrupolosament pacífica" i que "no hi ha cap situació de resistncia agressiva".En el cas de l'Escola Mediterrnia, ha remarcat que els agents "van deixar 30 ferits" i "van intervenir sense avís previ, en contra del que va dir Zoido al Suprem".El tercer tinent d'alcalde de Barcelona també ha denunciat "obstrucció" per part de la fiscalia i la Secretaria d'Estat d'Interior en la investigació dels fets. "Ens ha obligat a nosaltres identificar i portar davant de la justícia als autntics violents de l'1-O", ha afegit.Asens ha afegit que la investigació al jutjat de Barcelona i les declaracions dels comandaments policials al Suprem "posen en evidncia que es van donar ordres de no detenir i no tancar collegis", i que aquesta actuació "incompleix l'ordre judicial del TSJC" del 27 de setembre del 2017. Per Asens, "es confirma que l'objectiu era castigar i atemorir als votants més que complir l'ordre judicial", i que "la contundncia policial va alterar la normal convivncia ciutadana, en contra del que exigia el TSJC". En aquest sentit, ha assegurat que seguiran "fins depurar responsabilitats dels mxims responsables de l'operatiu".