Publicado 18/07/2019 16:29CET

Un jutge de Granollers arxiva l'execució hipotecria d'un pis que ja shavia adjudicat a un banc

El tribunal conclou que la clusula de venciment anticipat per un únic impagament era abusiva

ACN

Granollers.-El Jutjat de Primera Instncia número 6 de Granollers ha arxivat provisionalment un procediment dexecució hipotecria que estava en la fase final, amb el pis adjudicat al banc amb una subhasta -només restava lauto que permetés a lentitat bancria prendren possessió. Segons la interlocutria, el tribunal ha concls que la clusula de venciment anticipat per un únic impagament era abusiva. El jutge es basa en la doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i recorda que es potestat dels tribunals nacionals avaluar si la hipoteca conté clusules abusives. Subratlla que aix es pot fer en qualsevol moment del procés dexecució, encara que hi hagi una sentncia ferma, sempre i quan un jutge no hagi revisat abans la clusula.

A criteri del tribunal, la clusula de venciment anticipat que permetia lentitat prestatria executar aquesta hipoteca davant qualsevol impagament encara que fos una sola quota- ha de ser considerada abusiva ats que no es vincula a parmetres quantitativa o temporalment greus. Núria Vilarnau, advocada de Collectiu Ronda i representant de la família afectada, destaca que sha demostrat que en qualsevol moment del procés dexecució hipotecria hi ha la possibilitat de presentar un incident extraordinari doposició que permeti revisar les clusules del préstec hipotecari que poguessin ser abusives i no haguessin estat prviament revisades per cap jutjat . El Collectiu Ronda recorda que diferents sentncies del TJUE van condemnar el carcter abusiu de la clusula de venciment anticipat. Ha estat arran daquestes sentncies, assenyalen, que el venciment anticipat ha estat revisat a la nova Llei Reguladora de Contractes de Crdit Immobiliari, vigent des del passat 17 de juny. Segons la nova norma en vigor, els bancs només podran aplicar la clusula de venciment anticipat de la hipoteca per instar un procés d'execució hipotecria i desnonament després dacreditar que el volum de l'impagament és duna quantitat greu respecte el total del préstec de la hipoteca. Daquesta forma, recorden els advocats, en el decurs de la primera meitat de la hipoteca, el procediment d'execució només es podr iniciar si el deute equival almenys a un 3% del capital del préstec o a 12 quotes hipotecries. En el cas que limpagament sigui durant la segona meitat de la hipoteca, haur de ser del 7% del deute o de 15 quotes. Larxiu provisional dictat ara pel jutjat de Granollers admet recurs.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés