Publicado 14/08/2019 12:28CET

Justícia rep 3.468 sollicituds per obtenir el document de nullitat dels judicis franquistes

Amb Franco es van instruir procediments judicials militars per causes polítiques contra 66.629 persones

ACN

Barcelona.-El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ha rebut fins al mes de juny 3.468 peticions del document que dona fe de la nullitat d'un judici o d'un consell de guerra dictat per causes polítiques a Catalunya pel franquisme. El 70 % ha demanat rebre'l per correu electrnic, mentre que la resta ha sollicitat recollir-lo presencialment a algunes de les cinc Oficines d'Atenció Ciutadana de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona o Tortosa. El document va acompanyat d'una carta del president de la Generalitat, on destaca la necessitat de restablir "l'honor, la dignitat i la memria" d'una víctima "injustament processada pels tribunals franquistes". A Catalunya hi ha 66.629 persones contra les quals es va instruir un procediment judicial militar per causes polítiques durant la dictadura de Franco entre l'abril de 1938 i el desembre de 1978.

El Govern va comenar a expedir els documents que fan constar la nullitat dels judicis i els consells de guerra franquistes contra catalans per causes polítiques el 12 de setembre de 2017, després que el Parlament aprovés la Llei 11\/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme. En aplicació d'aquesta Llei, l'Arxiu Nacional de Catalunya també publica la relació completa de persones que no eren afins al rgim i que van ser considerades enemigues del franquisme per la seva afiliació política, les seves idees o creences i contra les quals es va instruir un procediment judicial militar. La sollicitud d'aquest document de nullitat es pot fer presencialment a les oficines d'atenció ciutadana de la Generalitat de Catalunya, a través del web del Departament de Justícia i trucant al telfon 012. En un mxim de 30 dies, els documents s'entregaran a la seu i als serveis territorials del Departament de Justícia o bé per correu electrnic.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés