Publicado 30/4/2019 14:43:47 +02:00CET

JUDICI 1-O:L'alcalde de Sant Juli de Ramis, on votava Puigdemont: "La Gurdia Civil va anar a buscar directament els vens"

Marc Puigtió denuncia que al municipi es va presentar un "exrcit" mentre els concentrats volien "votar i veure el president"

ACN

Madrid.-L'alcalde de Sant Juli de Ramis i Mediny, Marc Puigtió, ha relatat l'actuació de la Gurdia Civil al pavelló del municipi on l'1-O havia de votar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. "La Gurdia Civil va anar a buscar directament als vens, que en cap moment van anar allí a defensar res, hi havia famílies senceres que anaven a votar com un diumenge com el del 28-A", ha assegurat. Puigtió ha denunciat que els "cops" dels agents als vens van provocar 70 ferits i que la Gurdia Civil podria haver accedit per altres portes que ja estaven obertes del pavelló, en lloc de trencar la porta principal "amb una maa". L'alcalde ha assegurat que al municipi, de 3.000 habitants, s'hi va presentar un "exrcit" de gurdies civils, mentre els vens volien "votar i veure el president Puigdemont" i "en cap moment van pensar que es trobarien en aquesta situació".

L'alcalde ha recordat que el fet que estigués previst que Puigdemont votés en aquell pavelló va fer que hi hagués "més de 50 periodistes" en aquell moment i que els ciutadans que hi van anar ho van fer per "votar" i per "veure al president Puigdemont" en un dia "festiu" i "amb molts nervis". El pavelló, per, no va arribar a obrir. Segons l'alcalde, a les nou en punt no estava encara obert perqu hi havia un problema informtic i tres minuts més tard una vens va alertar de l'arribada d'un "exrcit" de la Gurdia Civil, que "en cap moment" es va posar en contacte amb ell.Puigtió, que ha declarat com a testimoni a petició de les defenses de Junqueras i Romeva, ha explicat que part dels agents van "encerclar" els vens que estaven a la plaa mentre que altres "van anar directes a colpejar als vens que estaven davant de la porta per poder votar". "Els van tirar a terra, els van donar puntades de peu, hi havia moltes cmeres gravant i els cops eren baixos", ha relatat. L'alcalde ha dit que alguns vens van quedar "inconscients" per que la Gurdia Civil no va deixar entrar l'ambulncia a la plaa de davant del Pavelló.A la porta, ha afegit que els agents anaven amb una "maa" i que van tirar "un vidre a terra" per accedir-ho. A dins, "van apartar de mala manera" un regidor que els va demanar quina ordre portaven per accedir al pavelló i es van endur "porttils que eren dels vens", urnes i paperetes. L'alcalde ha lamentat que van "trencar" "totes les portes que hi havia al pavelló", colpejant-les "amb puntades de peu i maces", sense comprovar que "estaven obertes".El batlle ha assegurat que, quan van arribar, els agents "van veure" que una de les portes d'emergncia estava oberta per facilitar la tasca dels mitjans de comunicació, per que no van accedir per allí, sinó que "van anar directament a buscar als vens". "Van arribar més de 20 furgonetes, som un poble de 3.000 habitants, potser van venir 200 gurdies civils", ha dit, "en un poble que hi havia més gurdies civils que vens a l'hora de votar". També ha dit que la Benemrita també hi va enviar un helicpter que "va pujar i baixar moltes vegades", situant-se a una "baixa alada".A preguntes de la fiscalia, l'alcalde ha dit que coneixia les resolucions del TC i el TSJC, per que ell va voler garantir que els seus vens poguessin votar perqu no ho veu "illegal". També ha dit, en respostes a l'advocacia de l'Estat, que després de l'actuació de la Gurdia Civil al seu municipi en va visitar altres perqu "els pobles van agafar por".

el més llegit

 1. 1

  El transport públic a Catalunya serà gratis a partir d'aquest dijous

 2. 2

  La Diputació de Barcelona distribueix kits de detecció ràpida als ajuntaments

 3. 3

  Les obres de Dalí exposades a Moscou tornen prematurament a Figueres (Girona)

 4. 4

  El Govern desenvolupa una app per resoldre dubtes sobre el confinament

 5. 5

  Les botigues Ikea a Barcelona donen llits i material per a persones vulnerables