Publicado 08/06/2019 12:25

Una jornada formativa ajuda pares i nens a evitar ofegaments a l'aigua, la segona causa de mort per accident en infants

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Prop d'una trentena de menors han morts ofegats des del 2015 a tot Catalunya

ACN

Barcelona.-La Fundació CET10 ha organitzat aquest dissabte una jornada formativa per a pares i nens per evitar ofegaments a l'aigua. Ara que s'acosta l'estiu el perill d'ofegaments en piscines, rius, canals, llacs i platges augmenta i aquesta gestora d'equipaments esportius ha organitzat al CEM Júpiter, al barri de la Verneda i Sant Martí de Provenals de Barcelona, la cinquena campanya 'Cap nen s'ofega', que consta d'una xerrada terica i tallers prctics per donar consells, evitar accidents i reaccionar de manera eficient en cas d'ofegament. La principal recomanació és que un adult "responsable i capa" vigili atentament i de prop els menors quan són a l'aigua i que no es confi amb els "dispositius de flotació", que no són elements de seguretat.

Segons el CET10, l'any 2018 a Catalunya van morir 41 persones ofegades a laigua i, d'aquestes, cinc eren menors. Entre el 2015 i el 2018 han estat 23 els infants morts per ofegament a laigua. Fins el 30 d'abril, ja s'han registrat quatre ofegaments de menors i encara no ha comenat l'estiu. L'ofegament continua sent la segona causa de mort per accident en menors de 14 anys després dels accidents de trnsit. Un infant pot ofegar-se en menys 20 segons, ja que només en una inspiració pot entrar-li aigua als pulmons. Les franges d'edat amb més risc són infants de 0 a 4 anys, seguida de la franja d'edat dels 5 a 9 anys."Quan un menor és a l'aigua, al ser un moment d'oci, tendim a relaxar-nos i és important recordar que cal mantenir sempre la vigilncia, així com estar prop de l'infant per a actuar en cas de necessitat. L'Organització Mundial de la Salut aconsella que la vigilncia sigui intensiva i que aquesta vigilncia la faci una persona adulta. Jo afegeixo que aquesta persona ha de ser també capa d'actuar. A més a més, resulta fonamental ensenyar com més aviat millor als infants a surar i a nedar posant especial atenció en els comportaments d'autoprotecció", explica Ramss Martí, que recomana utilitzar sempre un material de seguretat aqutica homologat. La perillositat d'alguns flotadors"Posem uns maniguets o un flotador als nostres fills i filles i ens confiem, i la falsa sensació de seguretat que proporcionen resulta extremadament perillosa. A l'aigua, l'únic element homologat i 100% segur és l'armilla salvavides de la talla adequada. Cal destacar que l'any passat desenes de persones van haver de ser que rescatades per Salvament Marítim per haver utilitzat certs flotadors que es van posar de moda. De la mateixa forma que quan els infants van amb bicicleta els posem el casc, a l'aigua han de portar una armilla salvavides", explica Martí.Aquest expert en seguretat i salvament aqutics demana extremar la vigilncia dels infants més petits, precisament quan els telfons mbils distreuen fcilment els adults i és important no deixar mai un objecte surant en l'aigua que pugui atreure la seva atenció. "Existeixen altres mesures de prevenció dels ofegaments a laigua com són les polseres que sonen quan un infant cau a l'aigua. També es pot adquirir un cinturó que s'infla a lalada de la cintura quan la persona lactiva en cas de perill per surar. Per convé apostar per una seguretat activa que eviti l'accident i no només que en minimitzi les seves conseqüncies", assegura Martí.En aquest sentit, cal també la formació en seguretat de les persones que acompanyen els infants quan fan activitats a laigua a les escoles i casals destiu. Per aix, promocionem que els nostres monitors realitzin formacions en primers auxilis als infants, comenta Ana Caso, la directora adjunta de la Fundació CET10.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés