Publicado 29/1/2019 18:06:36 +01:00CET

Jord no descarta obrir la via del recurs per garantir el carcter territorialitzat de la nova PAC

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Després de reunir-se amb el govern Valenci, la consellera d'Agricultura també ho far amb el Balear i el d'Euskadi per buscar interessos comuns

ACN

Barcelona.-La consellera d'Agricultura, Teresa Jord, ha assegurat que per garantir el carcter territorializat de la nova Política Agrria Comuna (PAC) no descarten obrir la via del recurs. Ha remarcat que el Departament est disposat a adoptar 'mesures legals en cas que ens prenguin les competncies' i ha defensat la necessitat que les polítiques agrícoles i els seus objectius es defineixin com més a prop millor. Després d'haver-ho fet ja amb el govern Valenci, Jord té previst reunir-se el proper dilluns amb el govern Balear i properament amb el d'Euskadi per tal de trobar interessos i plantejaments comuns davant el govern espanyol sobre com encarar la PAC 2021-2027.

La consellera d'Agricultura ha comparegut aquest dimarts a la tarda al Parlament per explicar que el Departament continuar reclamant i defensant que Catalunya pugui definir el seu Pla Estratgic en relació a la nova Política Agrria. En aquest sentit, ha insistit en la territorialització per poder donar resposta a les 'necessitats i requeriments del sector'. Segons Jord, cal una 'planificació a mida' per poder fer front a aquestes necessitats. Amb l'establiment d'un pla estratgic de cada estat membre es podrien perdre capacitats de planificació i ajuts, ha afegit la consellera.És per aix, que ha apostat per posar damunt la taula que l'actual Estatut atorga a la Generalitat competncies 'exclusives' en matria d'agricultura i ramaderia i per aix s'ha reclamat al ministeri poder elaborar un pla estratgic catal amb l'objectiu de poder apropar les polítiques agrries al sector com un 'element clau de la nova proposta de la PAC' que inclogui 'indicadors realistes'. L'objectiu és que la PAC es pugui definir des de Catalunya i no de forma uniforme des de l'Estat i per aix també es busquen complicitats amb Valncia i Balears per defensar una línia mediterrnia que tingui en compte les característiques de l'agricultura dels Pasos Catalans. La consellera també ha posat de manifest la reducció de fons de la PAC destinats al desenvolupament rural que es preveu per al període 2021 2027 per la qual cosa ha defensat disposar d'un pressupost suficient, tant per part de la Comissió Europea (CE) com de l'estat espanyol i de la Generalitat. La compareixena de Jord també ha servit per destacar l'acord amb les organitzacions professionals agrries: Unió de Pagesos (UP), JARC i la Federació de Cooperatives Agrries de Catalunya (FCAC) sobre el posicionament vers la PAC. Consens en un pla estratgic catalEn el torn de les intervencions dels portaveus dels grups parlamentaris, Francisco Javier Domínguez, de C's, ha acusat en un primer moment la 'deriva' del Govern de voler anar per lliure i el risc que podria comportar aix de sortir de la Unió Europea. En aquest sentit, ha lamentat que el Departament vulgui pactar posicionaments amb Valncia i Balears per no amb Aragó i ha qüestionat la necessitat de fer-ho amb el govern d'Euskadi si no s'inclou en l'arc Mediterrani. Domínguez per, ha dit que no té 'cap inconvenient' amb qu el Departament plantegi un pla estratgic catal emmarcat en un pla estatal.