Publicado 23/08/2019 09:42CET

Investigadors de l'Hospital del Mar demostren l'efectivitat d'un nou tractament per al cncer de bufeta

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

En un assaig clínic es comprova que la inhibició d'una protena permet aturar la progressió de la malaltia

ACN

Barcelona.-Investigadors del Grup de Recerca en terpia molecular del cncer de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mdiques (IMIM) i metges de l'Hospital del Mar han demostrat l'eficcia d'un frmac en pacients amb cncer de bufeta metasttic que no responien al tractament habitual. Els resultats preliminars de l'assaig clínic demostren que la inhibició d'una protena (mTORC1\/2) permet aturar la progressió de la malaltia i en u 4 dels 5 pacients s'ha registrat una resposta positiva. L'estudi també mostra que els resultats es veuen reforats en combinació amb altres tractaments. Segons els investigadors doncs, la descoberta d'aquest inhibidor obre unes expectatives 'més enll del que s'esperava'.

Així, a més del mecanisme d'inhibició, els investigadors han pogut fixar que l'mTOR1\/2 és actiu contra una diana molecular ja que han descobert que era més efectiu en un subgrup de tumors amb unes característiques determinades, unes alteracions que es poden utilitzar com a dianes teraputiques. El frmac inhibeix la protena clau en el desenvolupament i la disseminació dels tumors. Els investigadors han analitzat al laboratori la seva efectivitat, en línies cellulars de cncer de bufeta cultivades in vitro i implantades en ratolins. També s'ha treballat amb teixit fresc de tumors de pacients.A banda, s'ha dissenyat l'assaig clínic en curs els resultats preliminars del qual es publiquen a 'Molecular Cancer Research'. L'estudi també compta amb la participació de l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau, de l'Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, de la Clínica Universitria de Navarra i l'Hospital General Universitari d'Elx. L'assaig clínic, que ha avaluat 7 pacients, ha mostrat com 4 d'ells tenien una resposta positiva al frmac, ja que s'ha frenat el creixement tumoral i s'ha evitat la progressió del tumor. Són mallats amb cncer de bufeta metasttic que no responien als tractaments habituals, incloent la immunoterpia. Segons Joaquim Bellmunt, director de lIMIM i autor principal de lestudi, aquest tractament es pot convertir en una 'segona potencial diana teraputica' en pacients amb cncer de bufeta, ja que no és ni quimioterpia, radioterpia ni immunoterpia, per en canvi, 'pot atacar' alteracions gentiques específiques que es troben als tumors. El cncer de bufeta és el des més habitual. El 2018, se'n van diagnosticar 550.000 nous casos, a tot el món. El 65% es registren en pasos desenvolupats. És més freqüent en homes que en dones i est molt vinculat al tabaquisme. Es detecta habitualment entre els 65 i esl 70 anys. A tot l'estat, es calcula que aquest 2019 se'n diagnostiquin 24.000 casos. La supervivncia a cinc anys és alta, del 75% en homes i del 70% en dones, per el 2017 van morir 4.620 persones a tot l'Estat. A Catalunya, es van diagnosticar 2.535 casos lany 2017, el 6,5% del total dels cncers diagnosticats a Catalunya, i van morir 821 malalts.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés