Investigadors catalans identifiquen terpies destimulació sensorial per tractar la disfgia post-ictus

Publicado 25/4/2019 14:05:06CET

La dificultat per tragar aliments no est només associada a un problema muscular, segons un estudi de lHospital de Mataró i la UAB

ACN

Cerdanyola del Valls.-Un estudi desenvolupat per investigadors del CIBERHD (Centre d'Investigació Biomdica en Xarxa en la seva rea temtica de Malalties Heptiques i Digestives) a través de lHospital de Mataró i la UAB (Universitat Autnoma de Barcelona) ha constatat que lestimulació sensorial pot ajudar a tractar la disfgia post-ictus. Segons els investigadors, les dificultats per tragar aliments que pateixen molts pacients després dun accident cerebrovascular no només estan associades a un problema muscular, sinó també a una disfunció sensorial. Per aquest motiu, proposen aplicar terpies motores per també daltres que utilitzin estimulants químics o elctrics per tal de reactivar el sistema sensorial.

La disfgia orofaríngia és una alteració en la ingesta daliments que afecta més de la meitat dels pacients que han patit un ictus. Els investigadors recorden que aquest trastorn pot derivar en conseqüncies severes com la malnutrició, la deshidratació, infeccions respiratries i pneumnia aspirativa. Aquesta última, es una de les principals causes de mort en el primer any després de l'accident cerebrovascular.Ara, investigadors de l'CIBEREHD a l'Hospital de Mataró i la Universitat Autnoma de Barcelona, liderats pel doctor Pere Clavé, acaben de publicar el primer estudi que avalua de forma completa els mecanismes que expliquen la disfgia en pacients que han tingut un ictus. El treball lacaba de publicar la revista científica Translational Stroke Research. Durant la recerca, els investigadors van fer un seguiment sobre 30 pacients que havien patit un ictus amb posterior disfgia. A tots sels va incloure tant l'avaluació de les vies aferent (sensitiva) i eferent (motora) de la deglució, i els resultats van constatar la importncia dintroduir estímuls teraputics. "És molt probable que el tractament de les alteracions de les vies neuronals tant aferents com eferents millori la funció deglutria en comparació amb l'actual enfocament teraputic centrat només en la via motora o eferent", ha explicat l'investigador del CIBEREHD Omar Ortega, últim signant del estudi. "Els tractaments actius dirigits a restaurar la funció deglutria en aquests pacients s'han d'adrear a millorar aquests trastorns biomecnics i neurofisiolgics crítics", ha afegit el Dr. Clavé.

el més llegit

 1. 1

  L'Aeroport de Gran Canària queda inoperatiu a causa de la calitja

 2. 2

  La Cambra de Terrassa demana actuacions davant la "preocupant" pèrdua del comerç de proximitat

 3. 3

  El Camp Nou mostra el seu descontentament amb una mocadorada i crits de 'Bartomeu, dimissió'

 4. 4

  Investiguen la desaparició a Alemanya d'un advocat de Sidamon (Lleida)

 5. 5

  Independentistes d'Esquerra advoca per un front independentista "transversal"