Publicado 11/10/2019 14:55

Investigadors de Bellvitge estudien com evitar la insuficincia renal aguda després d'una cirurgia cardíaca d'alt risc

El projecte es presenta aquest divendres en el Simposi Internacional RTT

ACN

Barcelona.-El Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital de Bellvitge lidera un assaig clínic que pretén reduir fins a un 50% l'aparició del fracs renal agut (FRA) en el postoperatori de pacients de cirurgia cardíaca d'alt risc. El projecte, que es presenta aquest divendres en el IV Simposi Internacional Bellvitge, consisteix en l'aplicació d'unes membranes a la mquina de circulació extracorpria que s'utilitza durant la cirurgia. Aquest dispositiu assumeix les funcions del cor per tal que l'rgan romangui immbil, per diferents estudis indiquen que la inflamació que es causa quan la sang hi entra en contacte pot ser el desencadenant d'un FRA. Les membranes permetrien l'absorció i retenció d'elements slids per evitar el procés inflamatori.

L'aparició del fracs renal agut és habitual en pacients de cirurgia cardíaca d'alt risc, ja que estan sotmesos a una circulació extracorpria molt perllongada. La circulació extracorpria, que sol ser superior als 90 minuts en aquests casos, és una tcnica mitjanant la qual una mquina assumeix les funcions de bombeig i oxigenació de la sang per tal que el cor romangui immbil durant l'operació. Diferents estudis atribueixen l'aparició del FRA a la "cascada inflamatria" que es desencadena quan la sang entra en contacte amb aquest dispositiu. El fracs o insuficincia renal aguda es caracteritza per la prdua sobtada de la capacitat funcional dels ronyons, fet que provoca l'increment de la presncia d'elements nocius a la sang i el desequilibri de la seva composició química. El FRA pot augmentar la durada de l'ingrés hospitalari i el risc de mortalitat. Fins ara, els frmacs utilitzats per tractar la inflamació causada durant la circulació extracorpria no han resultat eficaos. Aquest projecte aposta per aplicar unes membranes connectades al dispositiu perqu absorbeixin i retinguin els elements slids durant la cirurgia. D'aquesta manera, l'estudi liderat per el Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari de Bellvitge pretén eliminar les molcules inflamatries que desencadenen el FRA.El projecte, que compta amb la collaboració dels serveis de Medicina Intensiva i Cirurgia Cardíaca de lHospital Germans Trias i Pujol de Badalona, es va iniciar fa dos anys i preveu comptar amb dades de 340 pacient a partir del 2020. Aquest assaig clínic és un dels dos grans eixos del IV Simposi Internacional Bellvitge RRT 'Nous horitzons en el fracs renal agut', que se celebra aquest divendres 11 doctubre. Laltra novetat a destacar són els avenos en la prevenció del FRA que pot oferir la vitamina B3 en pacients crítics. Sestima que fins a un 60% dels pacients ingressats a les unitats de cures intensives desenvolupen un FRA en algun moment. Actualment, fins a un 40% dels pacients crítics que superen un fracs renal agut desenvolupen una insuficincia renal crnica durant el primer any de seguiment i fins a un 10% necessiten posteriorment tcniques de reemplaament renal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés