Publicado 22/10/2019 10:49CET

Una innovadora tcnica amb lser permet recuperar per primer cop una guila cuabarrada que s'havia electrocutat

L'animal va caure a un canal del delta de l'Ebre en topar amb un suport elctric

ACN

Amposta.-El Centre de Fauna de Vallcalent ha aconseguit salvar per primer cop a Catalunya una guila cuabarrada que s'havia electrocutat en un suport elctric al delta de l'Ebre. Es tracta d'un dels mascles establerts a la serra del Boix des de l'any 2000 i integra una de les parelles amb més xit de reproducció fins al moment. Se li va aplicar un tractament innovador amb lser a les lesions vasculars mort dels teixits- que produeix l'electrocució-. 'Vent', com s'ha batejat l'exemplar, ja ha estat alliberat pel personal de Territori i Sostenibilitat. L'havien salvat els Agents Rurals d'un canal del Delta a mitjan mes d'agost.

El mascle d'guila cuabarrada va patir una electrocució amb una línia elctrica a mitjan agost i va caure a un canal del delta de l'Ebre. Primer es va traslladar al Centre de Fauna de Canal Vell per de seguida es va portar al Centre de Vallcalent on compten amb un aparell lser per tractar les lesions vasculars (mort dels teixits) produdes per les electrocucions. El tenen des de 2017 i va ser finanat per Endesa. Amb aquest aparell s'ha aconseguit millorar les xifres de recuperació d'aus electrocutades que sobreviuen fins al 5%. La terpia lser es pot aplicar a un percentatge redut dels ocells electrocutats que ingressen vius. Només és efectiu si les ferides són superficials i es troben en un estat inicial. En aquests casos, un cop els ocells s'han estabilitzat, hidratat, alimentat i vitaminat, es netegen i desinfecten les ferides i s'apliquen sessions de lser d'entre 5 i 10 minuts. En els casos més crítics pot ser diria. El tractament facilita la cicatrització. Al Centre de Fauna de Vallcalent s'han tractat 18 ocells amb lesions dels teixits amb problemes vasculars en estat inicial, 14 a causa d'electrocucions i 4 per altres causes. Dels 14 electrocutats, s'han pogut curar les lesions de 5 exemplars, i només 3 han pogut ser alliberats, entre els quals hi ha aquesta liga cuabarrada. 'Vent' és la primera guila cuabarrada que sobreviu al país d'una electrocució. Va rebre el tractament durant un mes de tractament i va ser donat d'alta al mes i mig de l'accident. Un cop alliberat, al mateix lloc on es va electrocutar, se li ha collocat un dispositiu de geolocalització, també finanat per Endesa, per comprovar si retorna al seu antic territori, a la serra de Boix, o busca noves destinacions, ja que ha estat reemplaat per un mascle més jove, segons les investigacions de l'Institut per la Conservació dels Rapinyaires (ICRA) que en fa el seguiment.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés