Publicado 11/01/2019 16:45

Imma Tubella: "Escriure novelles m'agrada molt perqu no he de demostrar res"

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'escriptora empordanesa publica 'A cavall del vent', la seva segona novella histrica, i anuncia el seu prxim llibre

ACN

Barcelona.-L'escriptora Imma Tubella (La Bisbal d'Empord, 1953) publica el seu segon llibre 'A cavall del vent' (Columna), que narra la histria de la princesa asteca Xipahuatzin, que va arribar a territori catal l'any 1528 com a regal de l'últim rei asteca al baró de Toloriu. La recerca histrica ha estat una pea clau en aquesta obra i Tubella assegura que abans de posar-se a escriure ha llegit una setantena de llibres i s'ha documentat durant un any. "Hi havia dies que no podia dormir de tot el que havia llegit", ha comentat l'escriptora. Tot i aix, l'autora empordanesa, que ve de l'mbit de la investigació acadmica, ha remarcat que el llibre és ficció. "Escriure novelles m'agrada molt perqu no he de demostrar res", ha dit l'escriptora, que ha anunciat que ja té gairebé acabat el seu tercer volum.

El punt de partida del llibre, que arriba després de l'xit de la seva primera obra 'Un secret de l'Empord', és un fet real documentat, que ha alimentat una llegenda i un univers dels quals Tubella n'ha estirat el fil. L'autora es va apropar a la histria de Xipahuatzin per casualitat, quan va conixer una persona que deia ser descendent de Moctezuma, el governador asteca de Tenochtitlan, que va viure l'inici de la conquesta espanyola de l'Imperi Asteca i que va ser el pare de la princesa.A partir d'aquí, l'escriptora va comenar a investigar, malgrat que la informació sobre Xipahuatzin era molt escassa. "Llegint i llegint vaig veure que la histria de la princesa era veritat", afirma l'escriptora, que assegura que a l'Arxiu d'Índies est documentat com dues persones anomenades Juan de Grado i Maria de Grado, van travessar l'Atlntic amb el conqueridor Hernán Cortés fins a Barcelona. Aquests noms correspondrien a Joan de Grau, baró de Toloriu, i Xipahuatzin, que havia estat batejada pels cristians amb el nom de Maria.Quatre personatges inventats per explicar la vida de la princesa astecaPer teixir la histria, l'autora crea quatre personatges molt diferents que apropen el lector a l'univers de la princesa, els seus gustos, sentiments, costums i creences. "No vaig gosar que fos ella mateixa qui expliqués la seva histria perqu no en sabia res", ha expressat Tubella.Durant la novella la protagonista est envoltada per una dama de companyia, un escriv, un estudiant de teologia i filosofia i una ramellera, que narren les diferents etapes de la vida de Xipahuatzin. El llibre passa per la seva infncia i les tradicions asteques, la destrucció que va provocar la conquesta espanyola, l'espantós viatge en vaixell travessant l'Atlntic fins a Barcelona, el món espiritual dels asteques i la vida al petit poble del Pirineu, d'uns 50 o 60 habitants, on la princesa vivia "atrapada, trista i deprimida", ha dit Tubella.Una novella histrica que parla de les víctimes de la conquesta d'AmricaSegons la directora de Columna Edicions, Glria Gasch, 'A cavall del vent' és una novella dirigida a "un públic culte i que busca una explotació més antropolgica i ontolgica que histrica". A més, dóna veu a les víctimes de la conquesta i narra la destrucció de les cultures indígenes per part dels espanyols. "És una novella histrica slida, molt ben construda i molt creble", ha remarcat l'editora.Tubella actualment est enllestint el seu tercer volum, que també és una novella histrica. En aquesta ocasió se situa a Hawaii en el segle XIX i, sota el títol 'La rosa dels dos mons', narra la histria d'una princesa hawaiana que suposadament va ser amant de Robert Louis Stevenson.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés