Publicado 20/03/2019 17:06CET

Identifiquen els mecanismes que promouen la metstasi en tumors de pell avanats

Investigadors de lIDIBELL detecten que els carcinomes es poden frenar amb tractaments daltres tipus de cncer

ACN

L'Hospitalet de Llobregat.-Un equip dinvestigadors de lInstitut de Recerca Un equip dinvestigadors de lInstitut de Recerca Biomdica de Bellvitge (IDIBELL) ha identificat els mecanismes que promouen la metstasi en tumor de pell avanats. La seva recerca ha concls que frmacs com l'imatinib i el plerixafor, ja disponibles en la prctica clínica per al tractament d'altres tipus de cncer, són capaos de frenar la metstasi associada als casos més agressius de carcinoma escamós -el segon tumor de pell més freqüent-. Si bé la majoria de casos es tracten quirúrgicament, hi ha un percentatge de pacients en qu el tumor reapareix i creix de forma més agressiva. Habitualment, es tracten amb quimioterpia o radioterpia convencional, per ara sha constatat que es poden utilitzar frmacs alternatius.

Lestudi dIDIBELL, en collaboració amb investigadors de lHospital Universitari de Bellvitge i del programa ProCURE (IDIBELL-ICO), sacaba de publicar a la revista Oncogene, i el signen els investigadors Adri Bernat, Pilar Simon i Victria da Silva del grup liderat per la Dra. Purificació Muñoz.Els investigadors recorden que est constatat que la majoria dels tumors contenen una població de cllules tumorals anomenades cllules mare, que són responsables del creixement del desenvolupament de metstasis. Estudis previs del grup de la Dra. Muñoz, ja van demostrar que les característiques daquestes cllules mare canvien a mesura que els carcinomes sexpandeixen. Es desconeixen, per, els mecanismes que promouen la invasió i la disseminació d'aquestes cllules.Ara, els estudis d'aquest equip d'investigadors han detectat com sactiva la metstasi i han quin és el comportament de les cllules mare tumorals, treballant a partir dun anlisi de metstasi de pulmó en models de ratolí de carcinoma escamós avanat de pell. A partir daquí, lequip de recerca va analitzar levolució de les cllules en tumors de pell més agressius, per determinar si hi havia noves oportunitats teraputiques. Daquesta manera, els investigadors han observat que hi ha inhibidors com imatinib i plerixafor que bloquegen el desenvolupament de metstasis de pulmó i que també podries ser efectius per al tractament de pacients amb carcinomes avanats de pell.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés