Publicado 18/05/2019 21:46

Un histria de dones musulmanes en poca cristiana, lactivitat del Museu de Lleida en el Dia Internacional dels Museus

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Onze equipaments de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i lAran s'hi sumen amb un ampli ventall d'actes

ACN

Lleida .-La histria de dues dones dorigen islmic que van viure a Lleida en la transició de lpoca andalusina a la cristiana ha estat una de les activitats que ha programat aquest dissabte el Museu de Lleida per commemorar el Dia Internacional dels Museus. Lencarregada de fer la visita teatralitzada, Eva Lega, ha explicat que s'ha volgut traslladar "a través de la visió de les dones" el llarg període de la cultura musulmana a tot el territori. En total, onze equipaments de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i lAran shan sumat a aquest dia amb un ampli ventall d'activitats: des de xerrades i visites teatralitzades, fins a concerts i balls populars.

La intrpret daquestes dues dones, Eva Lega, ha explicat que la visita sha plantejat com un "guiatge" pel Museu que va traslladant a través del relat de les veus femenines, el temps en qu Lleida va passar de ser musulmana a ser cristiana, a partir de l'any 1149. Els musulmans, la seva cultura, la llengua i la religió van perdurar més enll de larribada dels cristians, explica Lega i afegeix que lobjectiu de la visita és "dibuixar el recorregut dels musulmans" que no van marxar del territori fins al segle XVII.La visita es vertebra a través de dos personatges: Maymuna Ben Qasi, mare dIsmail, lhome que va fer al segle IX el Castell de la Suda de Lleida i de qui només es coneix el nom, explica Lega, i lEsperanza Alquezi, una llevadora del municipi dAitona que va ser processada per ajudar a les mares musulmanes a tenir els seus fills seguint els ritus musulmans. Lega afegeix que l'activitat ha estat un repte, tenint en compte que la cultura musulmana daquella poca ja és "prou desconeguda" i "ens hem volgut centrar en el paper de les dones daquell temps".Aquesta no ha estat lúnica activitat que ha programat lequipament, que també ha perms al públic veure la dansa medieval Moixiganga, recuperada per lEsbart Dansaire Sícoris. Un conjunt dactes que han obert les portes dels museus al públic al llarg de tot el dia i també part de la nit. A banda de les diverses activitats que cada equipament ha dut a terme, la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran ha engegat el concurs Com tagradaria que fossin els museus del futur?, amb el qual es pot opinar sobre aquest tema a través del hashtag #DIMtradicioifutur i optar a guanyar un passaport dexperincies per gaudir dels museus de la xarxa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés