Publicado 18/07/2019 13:16CET

Hinojosa finalitza la primera fase del pla per reduir les olors a la fbrica de Sarri de Ter

L'Ajuntament ha encarregat a la Generalitat que estudi si pot tenir afectacions en la salut dels vens

ACN

Sarri de Ter.-La fbrica Paperera, del grup Hinojosa, de Sarri de Ter (Girons) ha finalitzat la primera fase de les obres del pla per reduir les olors al municipi. Segons ha detallat l'empresa, calcula que les inversions realitzades podrien reduir fins a un 86% les males olors que generava la factoria. Aix es deu al tancament del tanc d'avingudes i la sala de centrífugues i a la canalització de l'extracció d'aire a través de tres noves xemeneies de cinc metres d'alada. En parallel a les mesures preses per l'empresa, l'Ajuntament ha demanat a l'Agncia de Salut Pública de Catalunya que analitzi si les males olors poden tenir una afectació a la salut dels vens.

La fbrica d'Hinojosa a Sarri de Ter (Girons) ja ha finalitzat les inversions previstes en la primera fase del pla per reduir les olors que genera la factoria. Segons ha afirmat l'empresa en un comunicat, les obres s'han finalitzat abans del termini previst i aix far que a partir d'ara els vens sentin menys olors.Concretament, la direcció de la fbrica ha estimat que les noves inversions reduiran fins a un 86% les emissions. De tota manera, en els propers dies una empresa d'enginyers analitzar el funcionament de les millores realitzades per calcular la reducció real de les emissions.Durant la primera fase del pla d'olors, la fbrica ha tapat el tanc d'avingudes i la sala de centrífugues i també ha installat un sistema nou de rentat de l'aire en aquestes dues sales. Per altra banda, s'ha canalitzat l'extracció de l'aire de la nau central a partir de tres noves xemeneies de cinc metres d'alada.Durant la segona fase del pla, l'empresa buscar els focus d'olors que es detectin durant els mesuraments per tal de reduir les emissions fins apropar-se al mxim al nivell zero. De moment, per, l'empresa recorda que ja ha invertit més de 2,5 milions d'euros des que va obrir les seves portes el 2016 en reduir sorolls i olors.L'Ajuntament vol saber si les olors afecten a la salutPer la seva banda, l'Ajuntament de Sarri de Ter ja ha encarregat a l'Agncia de Salut Pública de Catalunya que analitzi les olors que genera la fbrica i comprovi si poden afectar d'alguna forma a la salut dels vens del municipi. Els membres del govern local també mantenen el contacte amb la directora del CAP del municipi perqu informi de forma immediata si hi ha alguna persona afectada per les males olors provinents de la fbrica.A més, també han demanat a la Generalitat que el consistori pugui personar-se en l'expedient de renovació de l'autorització ambiental integrada de la fbrica. També han enviat al Departament de Territori i Sostenibilitat un document amb tots els aspectes que s'han d'incloure per a la renovació d'aquesta autorització. Un d'ells és que s'inspeccioni la factoria i es comprovi l'ús que té el tanc d'emergncies, que segons l'Ajuntament és el focus més important de males olors.També han demanat un informe jurídic que clarifiqui quines són les competncies de la Generalitat perqu des de l'Ajuntament creuen que el Govern "no est complint correctament amb les que té assignades".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés