Publicado 07/03/2019 18:58

Hengelo, Besanon i Leipzig exposen els seus models del gestió de residus en el #wasteinprogress

Les ciutats expliquen com han aplicat la taxa segons la generació de residus

ACN

Girona.-La ciutat alemanya de Leipzig, la ciutat holandesa dHengelo i lrea metropolitana de Besanon (Frana) han exposat avui els seus progressos en la reducció de residus i lincrement en reciclatge en el Frum Internacional #wasteinprogress. En el cas dHengelo, la taxa de reciclatge ha passat del 45% al 72% en tan sols sis anys. Per altra banda, lrea metropolitana de Besanon, que engloba a 69 municipis i 192.000 habitants, han aconseguit reduir un 34% la fracció de rebuig en sis anys. Aquest decreixement es deu a la implantació duna taxa que els habitants paguen segons les vegades que passen a recollir les escombraries. Com més residus generin, més han de pagar. A la ciutat de Leipzig des del 2005 els cubells tenen un xip i els habitants també paguen segons els kg de brossa que generen.

Més dun miler de persones ja han participat en la tercera edició del Frum Internacional #wasteinprogress que es celebra al llarg daquesta setmana a la Fira de Girona. En ell, hi han participat diverses ciutats darreu del món per exposar els seus models de gestió de residus.Aquest dijous ha estat el torn de tres ciutats europees. En primer lloc, la ciutat holandesa dHengelo ha explicat com ha aconseguit que en tan sols sis anys la taxa de reciclatge hagi augmentat del 45% al 72%. El govern local ho atribueix a laplicació de la taxa per generació de residus, en qu els habitants paguen segons els kg descombraries que generen. Per altra banda, el congrés també ha convidat a lrea metropolitana Grand Besanon, al nord de Frana. Aquesta engloba 69 municipis i 192.000 habitants, 120.000 dells viuen a la capital, Besanon. En aquest cas, també saplica una taxa per generació de residus i aix ha provocat que la fracció de rebuig hagi disminut un 34% en sis anys. A la regió francesa, cada casa té un cubell de rebuig amb un xip incrustat. El camió descombraries llegeix el xip i anota el pes del cubell. Daquesta manera, ladministració calcula quantes vegades la gent treu al carrer la fracció de resta i en quin volum ho fa. A partir daquí es calcula el que cada veí ha de pagar.En el cas dels edificis, que és el 80% de la gent que hi viu, el cubell és comú per cada bloc. Daquesta manera, es calcula un global i es divideix segons els vens que hi ha en la comunitat i cada veí de lescala paga la mateixa quota, independentment de si genera més o menys residus.Per altra banda, a la ciutat de Leipzig (Alemanya) apliquen aquesta taxa des de lany 2005. En aquest cas, els habitants tenen quatre cubells amb un xip en cada un dells (un pel paper, un altre pel plstic i metall, per la matria orgnica i un quart pel rebuig). En aquest cas, els ciutadans paguen la taxa descombraries segons els kg descombraries que generen en total. A més, si es detecta que els habitants llencen objectes que no toquen dins del cubell, els penalitzen econmicament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés