Hengelo, Besançon i Leipzig exposen els seus models del gestió de residus en el #wasteinprogress

Publicado 7/3/2019 18:58:38CET

Les ciutats expliquen com han aplicat la taxa segons la generació de residus

ACN

Girona.-La ciutat alemanya de Leipzig, la ciutat holandesa d’Hengelo i l’àrea metropolitana de Besançon (França) han exposat avui els seus progressos en la reducció de residus i l’increment en reciclatge en el Fòrum Internacional #wasteinprogress. En el cas d’Hengelo, la taxa de reciclatge ha passat del 45% al 72% en tan sols sis anys. Per altra banda, l’àrea metropolitana de Besançon, que engloba a 69 municipis i 192.000 habitants, han aconseguit reduir un 34% la fracció de rebuig en sis anys. Aquest decreixement es deu a la implantació d’una taxa que els habitants paguen segons les vegades que passen a recollir les escombraries. Com més residus generin, més han de pagar. A la ciutat de Leipzig des del 2005 els cubells tenen un xip i els habitants també paguen segons els kg de brossa que generen.

Més d’un miler de persones ja han participat en la tercera edició del Fòrum Internacional #wasteinprogress que es celebra al llarg d’aquesta setmana a la Fira de Girona. En ell, hi han participat diverses ciutats d’arreu del món per exposar els seus models de gestió de residus.Aquest dijous ha estat el torn de tres ciutats europees. En primer lloc, la ciutat holandesa d’Hengelo ha explicat com ha aconseguit que en tan sols sis anys la taxa de reciclatge hagi augmentat del 45% al 72%. El govern local ho atribueix a l’aplicació de la taxa per generació de residus, en què els habitants paguen segons els kg d’escombraries que generen. Per altra banda, el congrés també ha convidat a l’àrea metropolitana Grand Besançon, al nord de França. Aquesta engloba 69 municipis i 192.000 habitants, 120.000 d’ells viuen a la capital, Besançon. En aquest cas, també s’aplica una taxa per generació de residus i això ha provocat que la fracció de rebuig hagi disminuït un 34% en sis anys. A la regió francesa, cada casa té un cubell de rebuig amb un xip incrustat. El camió d’escombraries llegeix el xip i anota el pes del cubell. D’aquesta manera, l’administració calcula quantes vegades la gent treu al carrer la fracció de resta i en quin volum ho fa. A partir d’aquí es calcula el que cada veí ha de pagar.En el cas dels edificis, que és el 80% de la gent que hi viu, el cubell és comú per cada bloc. D’aquesta manera, es calcula un global i es divideix segons els veïns que hi ha en la comunitat i cada veí de l’escala paga la mateixa quota, independentment de si genera més o menys residus.Per altra banda, a la ciutat de Leipzig (Alemanya) apliquen aquesta taxa des de l’any 2005. En aquest cas, els habitants tenen quatre cubells amb un xip en cada un d’ells (un pel paper, un altre pel plàstic i metall, per la matèria orgànica i un quart pel rebuig). En aquest cas, els ciutadans paguen la taxa d’escombraries segons els kg d’escombraries que generen en total. A més, si es detecta que els habitants llencen objectes que no toquen dins del cubell, els penalitzen econòmicament.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.