Publicado 8/5/2019 14:46:06 +02:00CET

Grups ecologistes reclamen una moratòria a noves granges perquè Catalunya té la densitat porcina "més elevada del món"

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El 50% dels porcs produïts en terres catalanes són exportats a països europeus

ACN

Barcelona.-Diferents entitats ecologistes de Catalunya han reclamat davant la Conselleria del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, una moratòria de noves granges de porcs i les ampliacions de les existents a Catalunya. “El 50% dels porcs que produïm a Catalunya s’exporten fora, això vol dir que les mesures ambientals d’aquest països estrangers han millorat i els surt més a compte tenir les granges aquí”, ha explicat el portaveu d’IPCENA, Joan Vázquez. Actualment hi ha nou milions de porcs a Catalunya, posicionant-la amb la major densitat porcina de “tot el món”, assegura la portaveu de Salvem l’Empordà, Marta Ball-Llosera.

El sector porcí contamina aigües i sòls, produint una “problemàtica greu” a Catalunya, segons Ball-Llosera, que ha demanat "un punt d’inflexió" en aquesta contaminació. L’últim registre oficial del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, recalca que l’any 2017 es van crear 70.000 noves places de porcs, i en l’actualitat hi ha comarques que tenen 600 porcs per quilòmetre quadrat. Ball-Llosera ha assegurat que no hi ha indicis de que la Generalitat “aturi l’increment autoritzat de noves granges”, i ha declarat que a Catalunya el 41% de masses d’aigües estan contaminades per nitrats, i el 34% dels sòls estan contaminats amb nitrogen i minerals pesats com el coure, degut “directament a accions ramaderes”. Les diferents entitats ecologistes demanen set punts per millorar la condició porcina a Catalunya. En primer lloc demanen una moratòria de noves explotacions o ampliacions a tot Catalunya, i també informes desfavorables a totes les granges noves de les que consideren les vuit zones vulnerables a Catalunya. A més, exigeixen un pla de descontaminació d’aqüífers de l’Agència Catalana de l’Aigua, i demanen que es faci un control del sòls periòdicament i de com aquestes terres van derivant.Els grups ecologistes també demanen als pagesos responsables de la contaminació que paguin un cànon per residus Finalment, consideren necessària una reducció de nitrogen als sòls, fins a les 20.000 tones. “Amb aquestes mesures aconseguiríem el punt d’inflexió que es necessita per descontaminar i abaixar la densitat porcina que tenim actualment a Catalunya”, ha assegurat Ball-Llosera, que ha declarat que l’any 2002 a l’Alt Empordà eren “100.000 habitants i hi havien 100.000 porcs”. Actualment en aquesta zona hi ha “140.000 alt-empordanesos i 500.000 porcs” i 34 municipis amb problemes de nitrats. Segons els ecologistes, el 75% de l'activitat porcina de Catalunya està dirigida per les mateixes empreses multinacionals que es beneficien d’aquest sector. “No s’està considerant que aquest tema és d’emergència ambiental i cal implementar mesures per poder millorar la situació, és com si algú vol curar un infart amb una tirita, doncs això és el que està fent el Departament d’Agricultura, estem en una emergència de canvi ambiental”, ha explicat la portaveu de salvem l’Empordà, Marta Ball-Llosera.El portaveu d’IPCENA, Joan Vázquez, ha explicat que un 40% de les aigües subterrànies lleidatanes estan contaminades, de la mateixa manera que l’aire, i en conseqüència el producte porcí “perd qualitat”.La representant del grup de defensa del Ter, Ginesta Mary, ha explicat que tota aquesta problemàtica “va començar a Osona”, on hi ha un 50% de contaminació en les seves aigües, amb nitrats que superen l’expectativa. Allà tenen alguna font amb un valor de nitrat “9 cops per sobre del que permet l’OMS”. La representat ha explicat que cada dia es maten 35.000 porcs, i la problemàtica és “insostenible i s’està estenen a altres llocs”. Pel que fa a l’aire, Mary ha assegurat que aquest està més contaminat que “les rondes de Barcelona”, concretament “10 vegades més”.