Publicado 14/06/2019 11:40CET

Un grup de voluntaris recuperen varietats dhorta tradicionals del Parc Natural del Montsant

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Lobjectiu és conservar lagobiodiversitat local i reivindicar-ne el seu valor

ACN

Falset.-Un grup de persones voluntries recuperar varietats tradicionals dhorta del Parc Natural de Montsant i el Priorat. En el marc del projecte Biodiversitat Cultivada, sha constitut el grup de conservació de l'agrobiodiversitat La Safranoria, integrat, de moment, per una dotzena de persones. Conrearan en vuit horts de diferents poblacions del voltant de la Serra de Montsant i de la comarca del Priorat alguna de les més de 30 varietats tradicionals recuperades dins del projecte. Entre aquestes hi ha lenciam del sucre, el pebrer de la Bisbal, el tomquet de Crsega o la safranria morada. Lobjectiu és afavorir el retorn daquestes varietats al seu territori dorigen i promocionar el seu coneixement entre la població de la comarca i les persones visitants.

En una primera fase del projecte, lany 2017 es van collectar llavors i informació etnobotnica de 39 varietats dhorta, que inclouen, entre altres, tomquets, faves, pebrot, enciams, carbasses o safranria morada. En una segona fase del projecte, aquest material va ser traspassat a la Fundació Miquel Agustí, que des del 2018 ha conreat, estudiat i produt llavor daquestes varietats als camps experimentals dAgrpolis-UPC, a Viladecans (Baix Llobregat). Aquestes llavors han estat incorporades al banc de llavors que lentitat gestiona juntament amb lEscola Superior dAgricultura (ESAB-UPC), on seran emmagatzemades en condicions ptimes per a la seva conservació. Per a retornar aquest llegat ecolgic al seu territori dorigen, la Fundació Miquel Agustí ha enviat més de 7.500 llavors a persones interessades de la comarca del Priorat, que seran cultivades durant la temporada. De cara als mesos destiu, quan els cultius estiguin a punt per al consum, es preveu organitzar diferents activitats, tastos i tallers de formació oberts a productors, restauradors i públic general.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés