Publicado 1/4/2019 9:57:43 +02:00CET

El govern de l'Estat adjudica per 3,6 MEUR les obres complementries i acabats de la presa de l'Albagés

El projecte inclou la implantació del pla d'emergncia i mesures correctores d'impacte ambiental, entre altres actuacions

ACN

L'Albagés.-El consell d'administració de la societat mercantil estatal AcuaES del Ministeri per a la Transició Ecolgica va aprovar divendres l'adjudicació per un import de 3.628.810 euros de les obres complementries i acabats de la presa de l'Albagés (Garrigues). El projecte inclou els accessos a la presa, la construcció d'un edifici d'administració, mesures correctores d'impacte ambiental, així com la implantació del pla d'emergncia de la presa, la installació de sirenes d'avís a la població i el sistema de comunicacions. Els treballs, adjudicats a O.T.I. Elecnor, SA.Obres i Serveis Públics, SA., tenen un termini d'execució de dotze mesos.

Amb un volum de 79,80 hm3 i una superfície inundada de 390,98 hectrees, la presa de l'Albagés est pensada com un embassament de regulació del riu Segre situat fora de la seva llera, que permet emmagatzemar cabals procedents de l'embassament de Rialb en anys humits, derivant-los, a través del canal Segarra-Garrigues, per a la seva posterior ocupació en poques més seques, millorant així les garanties del conjunt dels regadius que depenen del Segre. Les obres adjudicades inclouen treballs d'esbrossat i tales del vas de l'embasament; la millora del sistema de cunetes i drenatges aigües a baix de la presa; la millora dels accessos a la presa (cunetes, afirmat, protecció i senyalització); la prolongació del camí perimetral de la marge dreta de l'embassament i execució de camins d'accessos a finques; l'execució d'una pantalla de control de filtracions en la galeria perimetral; la construcció de l'edifici d'administració de la presa; installacions elctriques en mitjana i baixa tensió; barreres, tancaments i control d'accessos; mesures correctores d'impacte ambiental (revegetació, plantacions i suavitzat de pendents); automatització de les installacions, i la construcció d'una estació d'aforament aigües a dalt de l'embassament. L'actuació inclou a més la implantació del pla d'emergncia de la presa, la installació de sirenes d'avís a la població i el sistema de comunicacions. Aquesta actuació s'inclou en el conjunt d'obres que Acuaes executa en relació amb el canal Segarra-Garrigues l'objectiu del qual és la transformació en regadiu de 65.000 hectrees a la plana de Lleida. El Segarra-Garrigues, de 82,4 quilmetres de longitud, es troba totalment operatiu des de l'any 2015. Més d'11.300 hectrees ja es troben adherides al sistema de reg.