Publicado 09/04/2019 14:04CET

El Govern declara bé cultural dinters nacional la plaa deth Haro del municipi de Les

És el marc arquitectnic que acull l'Haro durant 360 dies a l'any i els tres moments de la festa entorn d'aquest

ACN

Barcelona.-El Govern ha acordat aquest dimarts declarar bé cultural dinters nacional, en la categoria de Lloc Histric, la plaa deth Haro, al casc antic del municipi de Les (Val d'Aran). Aquest és el marc arquitectnic que acull l'Haro durant 360 dies a l'any i els tres moments de la festa entorn de l'Haro. L'Haro, que en arans significa far, és un tronc davet d11 o 12 metres de llarg que es planta dret al bell mig de la plaa el dia de Sant Pere per cremar-lo la nit de Sant Joan de lany següent. Malgrat que el ritu es troba documentat a tots pobles de la Val dAran, ha perviscut únicament a Les i Arties pel fet de coincidir amb les festes patronals. L'1 de desembre de 2015 van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, en el marc de lexpedient de les festes del foc del solstici destiu dels Pirineus.

A Les, la festa est integrada per tres moments cronolgicament diferenciats: 'Era Crma', que és la festa principal, i 'Era Quilha' i 'Era Shasclada', que corresponen a dos moments previs en la preparació de lHaro. El cicle anual s'enceta amb 'Era Shasclada', que se celebra el segon dissabte del mes de maig, quan de manera lúdica i amb participació de tot el poble es transporta el tronc d'avet fins a la plaa. Allí es clivella el tronc i s'hi claven tascons de fusta fins a la meitat de la seva llargada.'Era Crma deth Haro' se celebra la nit del 23 de juny o nit de Sant Joan. Després de portar en processó la imatge de Sant Joan des de l'església, i beneir l'Haro que es troba plantat al bell mig de la plaa des del dia de Sant Pere de lany anterior, sencén aquest, així com les 'halhes', que es fan voltejar entorn de lHaro. Posteriorment, comencen les danses tradicionals i l'ajuntament ofereix 'vin caud' i coca. En acabar la festa, la tradició assenyala que cal recollir les cendres i carbons, ja que se'ls atribueixen propietats profilctiques per a persones, bestiar i cultius. 'Era Quilha deth Haro' se celebra la tarda del dia de Sant Pere, el 29 de juny, moment en qu es fixa dret al centre de la plaa el nou Haro, que la presidir durant quasi tot un any, fins a ser cremat la nit de Sant Joan de lany vinent.L'espai físic que dona suport a lHaro i a les tres festes que al seu voltant shi desenvolupen ve configurat per un paisatge urb. Són múltiples les interaccions que soriginen entre lHaro i els espais oberts i faanes de les edificacions que envolten la plaa, entre elles, lesglésia parroquial de Sant Joan Baptista i el futur centre dinterpretació de lHaro. Per aquesta raó, la delimitació del Lloc Histric inclou la totalitat de lrea de la plaa deth Haro i els edificis que la configuren i que té al davant, així com el seu subsl.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés