Publicado 21/10/2019 19:56CET

Girona proposa apujar impostos i taxes després de set anys de mantenir-les congelades

Les ordenances fiscals per al 2020 recullen increments per a tributs com l'IBI o l'IAE

ACN

Girona.-L'equip de govern de Girona proposa apujar impostos i taxes després de set anys de mantenir-les congelades. Segons la proposta d'ordenances que s'ha fet arribar als diferents grups municipals, l'impost sobre béns immobles (IBI) s'apujar un 2,75%. També experimenten increments altres tributs com l'Impost sobre Activitats Econmiques (IAE) o, en menor mesura, el que grava les obres que es fan a la ciutat (l'ICIO). Ara bé, en Urbanisme sí que destaquen els increments per a l'obtenció de determinats certificats (que en alguns casos tripliquen els preus actuals). Pel qu fa a taxes, per exemple, també s'incrementen les de clavegueram o cementiris. La intenció és portar a ple les ordenances per al 2020 aquest divendres.

Després de set anys de mantenir congelats els impostos i les taxes a excepció de la d'escombraries, per les obres a la incineradora- l'equip de govern de JxCat far un canvi aquest 2020. Segons la proposta que s'ha fet arribar als diferents grups municipals des de l'rea d'Hisenda, es preveu que hi hagi un increment per als impostos i taxes de cara al proper exercici. El document és extens, per per posar alguns exemples, l'equip de govern de Girona proposa incrementar un 2,75% l'IBI o aplicar increments d'entre l'1 i el 6% amb l'Impost d'Activitats Econmiques (IAE). En el cas de l'impost de béns immobles, JxCat també proposa per aplicar bonificacions del 50% del tribut a aquells propietaris que installin plaques fotovoltaiques o sistemes d'aprofitament d'energia. I per contra, l'equip de govern també proposa aplicar un recrrec del 50% de l'impost a aquells titulars de pisos que estiguin buits "amb carcter permanent". El document també recull que l'Impost de Construccions, Installacions i Obres (ICIO) s'apujar tan sols un 0,25%. Ara bé, en urbanisme, all que sobta, és l'increment de preu que registra l'obtenció de determinats documents. Hi ha casos en qu, fins i tot, arriba a triplicar-se (aix passa, per exemple, amb els certificats de rgim urbanístic, que passen de costar 51,25 euros a 163,55).Clavegueram i cementiris, també a l'alaL'increment que les ordenances per al 2020 apliquen als diferents impostos municipals també es trasllada a les taxes. Aquest és el cas, per exemple, de les de cementiris o clavegueram (que registren increments del voltant de l'1%) i la de servei i control de tinena d'animals (que passa de costar de 33,60 a 34 euros).Aquests increments d'entre l'1 i el 2% també s'apliquen, en general, a aquelles taxes que fan referncia a l'ocupació de la via pública (com la installació de cartells publicitaris o paradetes de mercats) i als equipaments municipals (tant pel qu fa a les entrades per exemple, de les piscines- com a l'ús de sales per a determinats actes; per exemple, als centres cívics).L'equip de govern negocia ara amb els diferents grups la proposta d'ordenances municipals per al 2020. La intenció és portar-les a aprovació en un ple extraordinari que se celebrar aquest divendres a la una de la tarda.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés