Publicado 23/09/2020 07:04

Girbau i Elisava creen un nou material a partir de la borra que queda als filtres de les assecadores

La borra de les assecadores convertida en pasta de paper. Imatge publicada el 23 de setembre de 2020.(Horitzontal)
La borra de les assecadores convertida en pasta de paper. Imatge publicada el 23 de setembre de 2020.(Horitzontal) - Mar Martí (ACN)

Es tracta d'un cartró que es pot fer servir per a fer carcasses de llapis de memria USB o per embalatge

ACN

Capellades.-Els alumnes de l'escola Elisava de Barcelona i Girbau Lab han creat un nou material a partir dels residus txtils la borra- que queden als filtres de les mquines assecadores. El nou material, que han anomenat Clint, és una espcie de cartró que es podria fer servir en mbits molt diversos, com ara les carcasses de memries USB o l'embalatge. Segons ha detallat a l'ACN una de les alumnes d'Elisava, Marta Galofré, la idea del projecte és "aprofitar un residu per convertir-lo en un recurs" i avanar així cap a l'economia circular. Les proves del nou producte s'han fet al Museu Molí Paperer de Capellades i, tal com relata la seva directora, Victria Rabal, "és una tornada als orígens, ja que antigament es feia paper amb els residus txtils".

Les mquines de Girbau renten diriament arreu del món al voltant de 25.000 tones de roba. En el cas concret de Catalunya, s'estima que les bugaderies industrials generen 1.500 quilos de residus a la setmana. Específicament, cada bugaderia genera uns 18 quilos de residus setmanals. "La majoria d'aquests residus no es reaprofiten i van a parar a la deixalleria", lamenta una de les estudiants d'Elisava i participant del projecte, Marta Galofré. Per aix, Clint es planteja com un pas important cap al residu zero en la bugaderia industrial. La directora del Girbau Lab, Mariona Sanz, ha detallat que l'objectiu del projecte és "revaloritzar el residu de la bugaderia", de manera que suposi un "punt de partida" en l'economia circular i es redueixi així l'impacte mediambiental de les activitats industrials. De la borra al paper Els alumnes de Materials Avanats del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial i el Programa d'Estudis Simultanis d'Elisava, juntament amb Girbau Lab, la plataforma d'innovació de l'empresa Girbau, han creat Clint, són els encarregats de desenvolupar el nou material fabricat a partir dels residus txtils que queden a les mquines assecadores industrials. Clint es fabrica a partir de la borra, és a dir, de la recuperació del residu txtil slid capturat directament als filtres de les mquines assecadores.El procés es fa totalment de manera artesanal al Molí Paperer de Capellades. La directora de l'equipament, Victria Rabal, relata que el projecte "és una tornada a all que sempre ha estat la indústria paperera des dels seus orígens, que era reciclar i utilitzar els residus txtils, que es tornaven a triturar i se'n feia paper". Rabal detalla que la borra provinent de les bugaderies industrials "conté una fibra prou bona" i, per aix, "el resultat de la prova pilot ha estat molt positiu". Les aplicacions del nou material Elisava i Girbau ja estudien les possibles aplicacions d'aquest nou material, que poden ser nombroses. Entre d'altres opcions, Clint podria substituir l'ús de materials plstics per a fer carcasses de memries USB o ser utilitzat per papereria o embalatge. De moment, el nou producte és d'ús exclusiu per a Girbau i per a la promoció del projecte, per els alumnes d'Elisava expliquen que estan "estudiant com fer-lo servir per a altres aplicacions en un futur".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés