Publicado 06/06/2019 18:45

La Generalitat inicia els trmits per declarar la Casa Planells Be Cultural dInters Nacional

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El COAC estrena lexposició Jujol i el dibuix, sobre el procés creatiu de larquitecte

ACN

Barcelona.-La Generalitat ha proposat que es declari la Casa Planells, de larquitecte tarragoní Josep Maria Jujol, Be Cultural dInters Nacional (BCIN) i, segons ha confirmat lACN, el departament de Cultura ja ha tret a concurs la realització de lexpedient tcnic necessari per formalitzar la declaració. Coincidint amb la notícia, i en el 140 aniversari del naixement de Jujol, el Collegi dArquitectes de Catalunya (COAC) inaugura aquest dijous una exposició amb fons propis dedicada a larquitecte i anomenada Jujol i el dibuix. La mostra recull 60 dibuixos, la gran majoria originals, amb els quals es posa en valor la seva obra per sobretot se subratlla la seva vessant artística, i una capacitat de dibuix prcticament superdotada alhora que incontinent, en paraules del comissari de lexposició, Roger Subir.

La declaració de Be Cultural dInters Nacional (BCIN), el mxim reconeixement patrimonial per a una obra arquitectnica a Catalunya, arribar un cop es formalitzi lexpedient tcnic de ledifici de l'Avinguda Diagonal, que ja sha licitat. Si no hi ha contratemps, la Casa Planells de Barcelona sincorporar a aquest llistat de patrimoni protegit de la Generalitat, al costat dels altres edificis proposats enguany, un total de set segons larquitecte Subir. En opinió de Roger Subir, la declaració de BCIN seria oportuna ara que ja est endreat tot el Modernisme, i per acabar de fer-ho també amb el Noucentisme (Jujol est a cavall entre aquests dos corrents arquitectnics, recorda). A més, larquitecte opina que seria una bona protecció per larquitectura de Jujol, que té un punt de fragilitat. Mentrestant, la seu del COAC mostra per primera vegada els dibuixos que es conserven de la Casa Planells, considerat lúltim edifici modernista projectat a Barcelona i una de les obres més destacades de qui va ser arquitecte de Sant Joan Despí, Tarragona i Barcelona. La documentació que acompanya les peces exposades lexposició, ordenada cronolgicament, permet conixer tot el procés de pensament que va dur a terme el també dissenyador tarragoní per desenvolupar el projecte. I també levolució del projecte al marge de la seva voluntat: el progressiu redimensionament i el pas de lexhuberncia i dimensions inicials -quan es projectava com una gran torre- fins a la modesta finca que va acabar essent. Veure els originals tot junts exposats en una sola paret, dona per molta estona, promet Roger Subir. A lexposició la 19a de la srie Colleccions COAC, basada en larxiu barceloní de Jujol cedit al Collegi per un dels seus fills- també es poden veure dibuixos del Pavelló del Vestit i la Font monumental de la Plaa dEspanya, la Casa per al senyor Mestres o de la torre de la finca Sansalvador, entre altres. Complementriament, shan incls altres dibuixos poc o gens coneguts de larquitecte, alguns de la seva poca destudiant o dels seus inicis com a arquitecte. L'arquitecte "grafiter"És aquí on saprecia més la capacitat de dibuix prcticament superdotada de Jujol, algú capa de comenar a dibuixar amb dues mans simultniament i fer un dibuix coherent, segons destaca el comissari de lexposició. Aix, diu, es nota en els seus dibuixos incontinents, i també en les seves obres literalment dibuixades com un grafiter, afirma larquitecte, tot recordant els excessos de Jujol a la Catedral de Palma, on diu que els promotors finalment li demanaven contenció. És per aix que no hem volgut treure els dibuixos més famosos, sinó els que donin una imatge del que és realment larxiu: desordre, cares per davant i per darrere, projectes barrejats, poca estructura, etc..




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés