Publicado 12/03/2019 13:14CET

El Garraf, lAlt i el Baix Peneds tanquen el 2018 amb una moderació important de la creació de llocs de treball

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El darrer informe de la FEGP constata un fre al sector serveis a les comarques costaneres

ACN

Vilanova i la Geltrú.-La creació de llocs de treball a finals del 2018 ha viscut una moderació important a les comarques del Garraf, lAlt Peneds i el Baix Peneds. Així ho constata lúltim Informe de Conjuntura Econmica de la FEGP (Federació Empresarial del Gran Peneds), que adverteix dun fre destacat en el cas del Garraf, que la primera meitat de lany havia estat la cinquena comarca més dinmica de Catalunya i ara cau fins la posició 23, amb un creixement interanual del 2,8%. Linforme també ressalta les tendncies diferenciades dels sectors en funció de cada comarca. En el cas del Garraf i el Baix Peneds, hi ha una desacceleració dels serveis i creix la indústria, mentre a lAlt Peneds la situació és inversa.

LInforme de Conjuntura Econmica del segon semestre del 2018 subratlla que, en el cas del Garraf, la creació de llocs de treball es mantenia elevada al conjunt de lany per va caure durant els últims mesos. Així, va passar dun augment del 4,1% durant el primer semestre a créixer un 2,8% durant el segon. Aquest fre situa la comarca a la posició 23 del rnquing de Catalunya, després dhaver ocupat el cinqu lloc durant la primera meitat de lany. El menor dinamisme en els serveis i la construcció (+2,8% i +1,6%) en són els motius principals, segons la FEGP.En el cas del Baix Peneds, lanlisi de la federació empresarial destaca que és la comarca que més creix, fent-ho per sobre la mitjana catalana, amb un 3,4%. Aix la situa com a 13 territori a nivell de Catalunya. Per sectors, la construcció creix un 6,4%, mentre la indústria ho fa un 4,8%. En canvi, el sector serveis frena lincrement en comparació a anys anteriors i només puja un 2,7%.Pel que fa a lAlt Peneds, la FEGP subratlla lestabilitat constatada al final del 2018, tancant lany amb un augment de locupació del 2,9%. Per sectors, la indústria registra la caiguda més important, passant de créixer un 1,9% el primer semestre a fer-ho un 0,2% de la segona meitat de lany. Per contra, la construcció es dispara i passa dun augment del 4,1% a principis del 2018 a fer-ho en un 6,4% els últims dos trimestres. En el conjunt de comarques, lAlt Peneds ocupa la posició 21.Des de la consultora Activa Prospect, responsable de linforme, situen aquesta evolució del Gran Peneds dins la dinmica observada a nivell catal i internacional. No cal percebre la desacceleració amb preocupació, ha afirmat David Moreno, responsable de lanlisi, remarcant que anteriorment shavien registrat uns creixements docupació que difícilment es poden repetir en endavant perqu el ventall de desocupats també és menor. Hi ha comarques on els excedents laborals ja són a nivells fora baixos, ha subratllat Moreno, assegurant que el problema se situa ara en la qualificació daquestes persones que intenten accedir al mercat de treball.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés