Publicado 22/10/2019 19:51:53 +02:00CET

Gairebé la meitat dels serveis dels Bombers per la llevantada han estat a les comarques gironines

A la Llagosta (Vallès Oriental), el vent ha trencat els vidres d'un autocar a la C-33 i el SEM ha hagut d'atendre sis persones

ACN

Barcelona.-Gairebé la meitat dels serveis dels Bombers per la llevantada que assola aquest dimarts diversos indrets de Catalunya han estat a les comarques gironines. En concret, dels 272 avisos que el cos ha rebut fins a dos quarts de set de la tarda, 101 han estat a la Regió d'Emergències de Girona. Dins d'aquests 101, 64 han estat al Baix Empordà, una de les comarques més castigades per l'episodi meteorològic, i dins del Baix Empordà, 28 han estat a Palamós. A les set de la tarda continuaven afectades dues línies de tren, totes dues situades al Camp de Tarragona, un altre dels punts on la llevantada afecta amb força. Són l'R15 entre les estacions de Marçà-Falset i els Guiamets i l'R16 entre Mont-roig i l'Hospitalet de l'infant.

La llevantada també afecta la xarxa de carreteres catalana. Segons ha informat el Servei Català del Trànsit (SCT) hi ha quatre vies tallades per inundacions, la C-252 a Vilabertran (Alt Empordà), la GIV-6211 a Figueres, la GIV-6301 a l'Armentera (Alt Empordà) i la TV-3031 als Guiamets (Priorat).A banda, i derivat del vent, un autocar ha rebut l'impacte d'una tanca metàl·lica a la C-33 al terme municipal de la Llagosta (Vallès Oriental). A conseqüència de l'impacte s'han trencat dos vidres. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha fet sis assistències in situ sense necessitat de fer cap trasllat hospitalari. Els passatgers han pogut seguir el seu recorregut en un altre autobús.Protecció Civil manté l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya Inuncat pel temporal. Respecte a les previsions d'aquest matí, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha pujat fins als 200 litres per metre quadrat les dades d'acumulació d'aigua prevista a les Terres de l'Ebre. Es manté la previsió d'acumulats superiors als 100 litres a la resta del territori, especialment al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona, així com a tota la demarcació de Girona.A més, Protecció Civil alerta de fenòmens de pluja intensa, de fins a 20 litres per metre quadrat en mitja hora, i puntualment torrencials, de fins a 40 litres en el mateix interval de temps.Amb aquesta previsió es manté la possibilitat de crescudes de matinada a les conques fluvials de Girona (Ter, Fluvià i Muga) i a Barcelona al Llobregat, especialment al curs baix. No es descarta la crescuda sobtada de les rieres de tot el litoral, inclosos els barrancs del sud de les Terres de l'Ebre.Fins al moment, els registres de pluja més destacats s'han produït als Alfacs (Montsià) amb 122,9 litres de pluja per metre quadrat. A Tivissa (Ribera d'Ebre) se n'han recollit 110,8 i a Amposta, 109,8.Fins al moment, el telèfon d'emergències 112 de Catalunya ha rebut 340 trucades relacionades amb el temporal. Per comarques, les trucades s'han fet des del Baix Empordà (59), Baix Camp (37), Alt Empordà (36), Vallès Oriental (23), Barcelonès (23), Tarragonès (21), Baix Ebre (18), Garraf (15), Osona (13) i Baix Llobregat (13).