Publicado 27/05/2019 16:57

Gairebé el 20% de cooperatives agrries de Catalunya són centenries

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Un treball de la UdL premiat per la Fundació Roca Gals i ACCID n'analitza les claus de longevitat

ACN

Lleida.-Un total de 38 cooperatives agrries catalanes eren ja centenries al 2018 i fins al 2020 arribaran a ser-ho cinc més. Aix suposa que gairebé un 20% d'aquest tipus d'entitats associatives a Catalunya daten de fa un segle o més, la qual cosa posa de manifest un alt índex de longevitat en el cooperativisme agrari. Així es desprn de l'estudi 'Factors d'xit de les cooperatives centenries', dels professors de la Facultat de Dret Economia i Turisme de la Universitat de Lleida, Manel Plana i Yolanda Montegut, les conclusions del qual es van presentar divendres, després que l'any passat fos premiat amb l'ajut per a realització de treballs de recerca en l'mbit del cooperativisme de la Fundació Roca i Gals i l'Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID), dotat amb 3.000 euros.

La recerca analitza quines són les claus de la longevitat d'aquests ens, un 70% dels quals tenen com a activitat principal el vi i l'oli. D'aquesta manera, la majoria de cooperatives centenries estan ubicades a la demarcació de Tarragona (40%) i després a Lleida (26%). Entre les característiques d'aquesta dilatada trajectria estan tenir una dimensió petita i una facturació no massa elevada. Un 50% tenen com a mxim 100 socis, i la major part de seves les seves facturacions estan per sota dels dos milions d'euros. Pel que fa als socis, els autors del treball destaquen que en la majoria de cooperatives estudiades el nombre de socis totals és superior al nombre de socis productors, la qual cosa posa de manifest que hi ha un volum significatiu de socis que hi continuen vinculats, tot i haver deixat de ser productors. Altres característiques de les cooperatives centenries que els autors han constatat és que un 55% disposen de secció de crdit, un 74% agrobotiga, i tot que més de la meitat no exporten els seus productes, gairebé el 40% tenen presncia als mercats exteriors. Les conclusions de la recerca subratllen que entre els factors explicatius de l'xit de permanncia de les cooperatives agrries catalanes, estan dimensió, la utilització en la mesura del possible de fonts de finanament prpies, la diferenciació mitjanant les denominacions d'origen, una adequada formació en l'entitat i la millora del valor afegit a través d'una major presncia al mercat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés