Publicado 20/03/2019 13:45CET

La Fundació Joan Miró ultima les tasques de conservació de l'obra 'Tapís' del pintor

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Els visitants podran veure per primera vegada el dors de l'obra del 26 de mar fins al 12 de maig

ACN

Barcelona.-La Fundació Joan Miró est ultimant les tasques de conservació de l'obra 'Tapís' del pintor. A partir del prxim dimarts per primera vegada en quaranta anys, el visitant podr observar el dors del 'Tapís' i descobrir, a través dell, com ha explicat la Fundació, "la dimensió matrica de lobra i detalls rellevants del seu procés de creació". Del 26 de mar al 12 de maig, el 'Tapís' s'exposar a una distncia de dos metres de la paret, obrint un passadís que "permetr complir un dels desitjos de Joan Miró a lhora dexperimentar aquesta obra: anar més enll de la mera contemplació i circular-hi al voltant com si es tractés dun objecte escultric". Aquesta única és la cloenda de les tasques de conservació preventiva que el departament de Restauració de la Fundació ha dut a terme a la vista del públic i a la mateixa sala on est exposat el 'Tapís' entre els mesos de febrer i mar.

El 'Tapís' de la Fundació Joan Miró és una de les obres més destacades de la Collecció. Es tracta dun dels cinc tapissos monumentals que Miró va fer durant els anys setanta en una de les seves últimes aventures expressives en collaboració amb lartes txtil Josep Royo.L'any 1979, el 'Tapís' es va installar a la Fundació Joan Miró. Es tracta d'una obra de grans dimensions concebuda com un gran fresc, que mesura 7,5 x 5 m i pesa aproximadament una tona. La part frontal, creada amb jute, cotó i llanes de colors vius, exhibeix una depuració formal prpia de lestil inconfusible de lartista. La part posterior, invisible fins ara per a lespectador, mostra la fora i la vitalitat del procés de treball en equip de Miró i Royo. Durant aquests anys, el departament de Restauració de la Fundació Joan Miró ha treballat regularment en la seva conservació. Per, fins ara, sempre s'havia abordat el frontal de l'obra a causa, entre altres consideracions, de les dificultats daccés a la part posterior. Després de quaranta anys, la Fundació ha explicat que calia actuar en el dors del 'Tapís'. El procediment de restauració del dors del 'Tapís' ha comportat traslladar les dues obres que el flanquejaven: 'Mans volant cap a les constellacions' (1974) i 'Sobreteixim dels vuit paraigües' (1973). Un cop protegit el 'Tapís', es van installar dues bigues al sostre de la sala que van permetre el desplaament frontal de l'obra, com també l'estructura i les politges que l'han sustentat durant l0acció. El 'Tapís' es va desplaar cap endavant aproximadament dos metres i se'n va protegir també el dors, de manera que es pogués actuar sobre la paret.La intervenció sobre el 'Tapís' ha durat vint dies aproximadament i ha consistit a examinar l'estat del folre que cobreix el dors de la pea, i descosir-ne i aixecar-ne el ter inferior per analitzar i netejar les fibres. Elisabet Serrat, restauradora de la Fundació, ha coordinat les tasques de conservació preventiva.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés