Publicado 8/4/2019 13:15:49 +02:00CET

La Fundació Dalí llana el catleg raonat d'escultures de l'artista amb un primer tram que inclou obres indites

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La publicació arriba després de vuit anys d'investigació i busca identificar i catalogar les creacions tridimensionals de Dalí

ACN

Barcelona.-La Fundació Gala-Salvador Dalí ha publicat aquest dilluns el primer tram del catleg raonat d'escultura i obra tridimensional de l'artista figuerenc, que inclou les primeres creacions entre el 1931 i el 1936. El Centre dEstudis Dalinians de la fundació s'ha centrat des del 2011 en l'estudi de la producció escultrica, per elaborar una publicació digital que recull l'obra original de l'artista i protegeix així la seva autoria davant la circulació de falsificacions. El primer capítol inclou 34 obres de l'poca surrealista de Dalí, algunes d'elles indites o molt poc conegudes, com l'Espectre ornamental de l'erecció', una escultura de guix que s'ha pogut identificar grcies a fotografies de l'poca. Les fotos han estat, precisament, l'element clau en el procés d'investigació, ja que es desconeix la ubicació actual de la meitat de les obres d'aquest primer tram.

Les 34 obres presentades són obres originals úniques, com el primer objecte classificat, que alhora és el primer objecte surrealista creat per Dalí: 'Objecte de funcionament simblic. Sabata i got de llet'. Data del 1931 i es tracta d'un assemblatge, és a dir una tcnica que combina materials o objectes normalment trobats o altres elements de carcter no artístic. Terminologies com aquesta s'expliquen en un glossari que inclou el catleg, per fer entendre la varietat artística de Dalí no només als experts sinó al públic general. "A mida que avanvem, aquest tram tenia una dimensió prpia, perqu era la etapa en qu Dalí estava establert a París i es dedica a la conceptualització d'objectes surrealistes", ha explicat la curadora de la Fundació Dalí, Laura Bartolomé, en la presentació del catleg aquest dilluns a la Pedrera de Barcelona. Metodologia basada en el catleg de pinturesLa publicació pren com a referncia el 'Catleg Raonat de Pintures de Salvador Dalí', el qual va finalitzar-se el 2017, si bé l'estructura i la presentació s'han adequat a les característiques prpies de l'obra tridimensional. En aquest cas, la Fundació Gala-Salvador Dalí ha volgut presentar i analitzar la faceta del Dalí escultor, i donar a conixer la singularitat i rellevncia d'aquesta part de la seva producció. L'obra escultrica de Dalí es divideix en l'obra original, la múltiple i les reproduccions, i el catleg publicat s'endinsa exclusivament en l'obra original. Així doncs, el 'Catleg Raonat d'Escultura i Obra tridimensional de Salvador Dalí', classifica aquesta tipologia en tres categories: obra original única (Dalí va crear només un exemplar i s'ha comprovat la seva signatura), versió original única (l'artista fa una versió sobre la mateixa obra o una nova representació d'una obra original única), i obra original (una edició limitada no superior als 12 exemplars). El fet que Dalí utilitzés una gran varietat de materials i tcniques ha fet que el catleg inclogui tot tipus d'obres tridimensionals, dins de les tres grans categories: escultures, objectes i installacions. En una classificació més específica, hi trobem escultura de volum rodó, escultura intervinguda, involuntria, escultura-objecte, installació efímera, o objecte surrealista, entre d'altres.