Publicado 5/4/2019 13:31:04 +02:00CET

Francesc J. Gómez guanya el 17 premi de poesia Sant Cugat a la memria de Gabriel Ferrater amb Pengeu-ne cada nit als enforcats

És el primer llibre de poemes del filleg, que compagina la feina a lEditorial Barcino amb la docncia

ACN

Barcelona.-Francesc J. Gómez (Barcelona, 1971) és el guanyador del 17 Premi de poesia Sant Cugat a la memria de Gabriel Ferrater, amb lobra Pengeu-ne cada nit als enforcats. Sobre el guanyador, el jurat admet que cap membre nhavia sentit a parlar i ha rebut amb sorpresa un llibre rodoníssim i estranyament poderós. Lobra guanyadora es presentar -en format llibre- a loctubre dins del marc del Festival nacional de Poesia a Sant Cugat. El guardó, dotat amb 7.250 euros i que inclou la publicació de lobra amb Edicions 62, lorganitzen leditorial, lAjuntament de Sant Cugat i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater des de lany 2002.

El premi sha donat a conixer aquest divendres en un acte a lAteneu Barcelons que ha comptat amb la presncia de lalcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny; el propi guanyador del premi, Francesc J. Gómez; el president del jurat i editor dEdicions 62, Jordi Cornudella; i els embres del jurat Enric Sull, Marta Pessarrodona i Marc Romera .El president del jurat, Jordi Cornudella, assenyala que Pengeu-ne cada nit als enforcats enlluerna per la forma (conté, repartits en tres parts, vint-i-cinc poemes de deu decasíllabs cadascun, travats tots ells per un joc de rimes estricte i una textura fnica inslita; i es tanca, com si res, amb una sextina). A primer cop dull ja tadones, també, que els poemes fan explícita la seva vocació dinserir-se en la tradició svia (la Bíblia, Virgili, Ovidi, els trobadors, Abelard i Helosa, Dante, Shakespeare; i la Dickinson, i Eliot, i Pound, i Primo Levi; i fins i tot Fabrizio de André). Per la grcia és anar descobrint com samaga al cor de cada poema, tan ben embolcallada pels versos que la diuen, la passió de la vida viscuda, destaca Cornudella.Nascut lany 1971 a Barcelona, Francesc J. Gómez és filleg i poeta. Des de fa més de quinze anys compagina la feina a lEditorial Barcino amb la docncia universitria i amb lestudi de Bernat Metge, Ausis March, Joan Roís de Corella, la tradició clssica i la recepció de Dante en la cultura catalana medieval. Juntament amb Josep Pujol, és autor de lantologia comentada dAusis March Per haver damor vida.Des de lany 2002 el premi de poesia Sant Cugat a la memria de Gabriel Ferrater ha reconegut lobra dautors com Marc Romera, Yannick Garcia Porres, Dolors Miquel, Eva Baltasar o Jaume Subirana, entre altres.