Publicado 06/11/2020 09:46CET

França recomana a Andorra que despenalitzi l'avortament en el marc del Consell de Drets Humans de l'ONU

Diversos països demanen al Principat que avanci en la legislació sobre la interrupció voluntària de l'embaràs

ACN

Andorra la Vella.-La despenalització de l'avortament a Andorra ha estat present en la 36a sessió de l'examen periòdic universal (EPU) del Consell de Drets Humans de l'ONU, duta a terme aquest dijous. Així, en el marc de les intervencions de diversos estats, on han formulat preguntes i recomanacions al Principat, França i altres països europeus han demanat que s'avanci en la legalització de la interrupció voluntària de l'embaràs. A més, des de Països Baixos també s'han referit a la situació de la presidenta de l'entitat feminista Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, denunciada a fiscalia per part del govern andorrà. Sobre aquesta qüestió, la ministra andorrana d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha assegurat que l'executiu no ha intentat intimidar-la.

En la presentació del tercer informe d'Andorra, que s'ha fet per via telemàtica, Ubach ha centrat la seva intervencio´ en els mecanismes adoptats pel govern del Principat en mate`ria de proteccio´ dels drets humans dels grups me´s vulnerables durant la pande`mia de la covid-19. També ha parlat dels avenc¸os en aquest a`mbit en els darrers quatre anys, en particular pel que fa al pla nacional de la infa`ncia i l'adolesce`ncia; la creacio´ del servei d'atenció integral a la dona i la integracio´ de les persones amb discapacitats tant en l'a`mbit escolar com laboral. Gran part dels estats participants han felicitat Andorra pels progressos fets en l'a`mbit dels drets humans, destacant la implementacio´ del pla estrate`gic nacional per a la posada en marxa de l'Agenda 2030 al país; la ratificacio´ del conveni de la Unesco sobre no discriminacio´ en l'a`mbit educatiu; la llei d'igualtat de tracte i no discriminacio´ i la inclusio´ de les persones amb discapacitats. Cal destacar que la majoria de les recomanacions incideixen en la necessitat d'adherir-se a diversos convenis de les Nacions Unides per garantir la igualtat salarial entre homes i dones.L'EPU e´s un procediment de supervisio´ perio`dica de la situacio´ dels drets humans de cada estat membre de les Nacions Unides, especialment dissenyat per sotmetre'ls a una avaluacio´ transparent en mate`ria de drets humans. Te´ lloc per cicles de quatre anys en el marc del Consell de Drets Humans i consisteix en la presentacio´ de cada estat de les poli´tiques implementades en mate`ria de drets humans.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés