Publicado 19/10/2018 22:03

El formatge, principal protagonista de la primera jornada de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell

El conjunt de sectors que formen part del certamen mil·lenari de la capital alturgellenca obren portes aquest dissabte

ACN

La Seu d'Urgell.-Prop d'una cinquantena d'expositors formen part des de la tarda d'aquest divendres de la 24a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, un dels certàmens integrats a la mil·lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell i que per primer cop ha hagut de deixar alguns elaboradors interessats en participar-hi en llista d'espera. Per segon any consecutiu, i després que en la passada edició el saló coincidís en dates amb el pont del 12 d'octubre, part dels sectors que el conformen avancen un dia la seva presència per tal d'ajudar a flexibilitzar l'afluència de visitants, segons ha explicat l'alcalde de la capital alturgellenca, Albert Batalla. El gruix de les propostes de la mostra, però, obrirà aquest dissabte, coincidint amb l'acte d'inauguració.

El formatge l'Heretat de Pere, d'una formatgeria artesana situada al municipi de Quatretonda, al País Valencià, és el convidat de la vint-i-quatrena edició de la fira, en la qual hi prenen part 47 expositors més, tots del Pirineu. D'aquests, 29 són catalans i la resta provenen del País Basc, Aragó, Navarra i França. Durant el cap de setmana oferiran més de 150 varietats diferents que han estat elaborades per ells mateixos, bona part de les quals també es podran degustar per part del públic adquirint prèviament un tiquet.Per primer cop, però, alguns dels productors i elaboradors que estaven interessats en participar-hi no han pogut fer-ho per manca d'espai. Per l'alcalde la Seu d'Urgell, Albert Batalla, això significa que la mostra segueix "creixent". També ha valorat positivament aquest augment de la demanda des del punt de vista de la tasca que fa el certamen per contribuir a què hi hagi una cultura del formatge però, a més, d'acompanyament del sector. En aquest sentit, ha destacat l'increment de formatgeries que ha experimentat el territori en els darrers anys.En el primer dels dies del certamen també s'ha dut a terme una jornada tècnica dedicada a la comercialització i dirigida al públic professional en la qual s'han exposat diverses experiències del dia a dia de productors, venedors i distribuïdors de formatges artesans. Per segon any consecutiu, aquesta ha coincidit amb l'obertura de l'apartat firal dedicat al formatge. Batalla ha destacat que caldrà "valorar com funciona" aquesta iniciativa, tenint en compte que l'any passat es va optar per tirar-la endavant perquè el saló coincidia en dates amb el pont del 12 d'octubre.En el cas del formatge convidat d'enguany, l'Heretat de Pere, que va ser guardonat al 2017 amb un primer premi en una fira del País Valencià, la secretària de la formatgeria que el comercialitza, Enri Sentandreu, ha destacat que tenien moltes ganes de venir a la fira, la qual no coneixien, i que la seva elaboració es fa a partir de la llet de les seves cabres que s'alimenten a l'aire lliure. A més, ha dit que tant pel procés de premsat com el del salat no s'utilitza cap màquina i que el producte no conté cap mena de ferment afegit. Pel que fa al premi Amic del Formatge, que atorga l'Ajuntament de la Seu d'Urgell en el marc del certamen, enguany s'ha lliurat aquest divendres a Amagoia Anda, cofundadora d'Ardai, un servei de distribució de formatges artesans que funciona arreu d'Europa. L'empresària basca ha rebut el guardó per la seva contribució a la difusió dels formatges artesans del Pirineu. A banda de l'obertura de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, aquest divendres també han arrencat les activitats de l'aula de tast i de l'Espai Km0-Gustum, a més de la Fira d'Empreses, Entitats i Associacions i la Mostra Ramadera. La resta de sectors que integren el certamen mil·lenari de la capital alturgellenca de Sant Ermengol obriran aquest dissabte, quan es durà a terme l'acte inaugural que presidirà la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón.El públic podrà visitar durant el cap de setmana la fira de Productes Ecològics del Pirineu, que comptarà amb una quinzena de participants, a més de la d'artesania, que aplegarà 66 expositors. Pel que fa a l'espai de venda ambulant, aquest ocuparà més de 2.000 metres lineals distribuïts per diversos carrers de la ciutat, en els quals s'instal·laran prop de 300 parades. Altres mostres que acompanyen el certamen mil·lenari de la capital alturgellenca són l'AutoFira i la Gastrofira, que compta amb set 'foodtrucks'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés