Publicado 24/08/2019 19:00CET

La I Fira de la Tomaca del Priorat exposa una quarantena de varietats d'aquesta hortalissa a Falset

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

La mostra vol esdevenir un "punt de trobada" del sector de l'horticultura i ajudar a preservar l'agrobiodiversitat

ACN

Falset.-La primera edició de la Fira de la Tomaca del Priorat s'ha celebrat aquest dissabte a la tarda al municipi de Falset. La mostra ha aplegat una quarantena de varietats de tomquets, com les de penjar o benach i també hortalisses com l'enciamet de sucre o la safranria roja. El certamen vol esdevenir un punt de trobada entre els horticultors, restauradors, comeros i administracions per potenciar el sector de l'horticultura. L'investigador de la Fundació Miquel Agustí, Joan Casals, ha explicat que des del Parc Natural de Montsant s'han recuperat una quarantena de varietats tradicionals que s'estaven perdent. La iniciativa s'emmarca en el projecte Biodiversitat Cultivada iniciat l'any 2017. "Preservar l'agrobiodiversitat és una feina que hem de fer entre tots, de manera collectiva. Aquestes llavors són un dels llegats més importants que tenim", ha subratllat Casals.

Tomquets de penjar, de crsega, de pebrot o de benach. Aquestes són algunes de les varietats tradicionals que s'han recuperat a la zona del Priorat i del Montsant i que s'han exposat en la primera Fira de la Tomaca. La mostra ha omplert la plaa de la Quartera amb gairebé una quarantena d'horticultors professionals i aficionats, els quals s'han repartit en una desena d'estands, on s'han intercanviat planters, coneixements i experincies. També s'han promocionat altres hortalisses, com la fava de la reina mora de la Vilella Baixa, l'enciamet de sucre i la carabassa de violí de la Bisbal de Falset, entre altres."Tot i ser secundria l'horticultura en aquesta comarca, volem potenciar-la perqu es mereix un tracte especial", ha explicat en Pere Pallej, un dels organitzadors de la fira. De fet, Pallej ha destacat que el certamen és un punt de trobada i d'unió que vol generar sinergies entre les empreses del sector -des de les que s'encarreguen dels sistemes de reg, als fitosanitaris o a aquells que treballen per recuperar les varietats tradicionals.Des de fa dos anys, el Parc Natural de Montsant ha treballat per la identificació i recuperació de varietats hortícoles tradicionals en el marc del projecte Biodiversitat Cultivada. Segons ha detallat l'investigador de la fundació Miquel Agustí, van fer una collecta de "germoplasma" entre els pagesos de major edat de la zona. Grcies aquesta recerca, van recuperar gairebé una quarantena de varietats tradicionals de tomquets que s'estaven perdent. "Des de llavors, s'han tornat a cultivar, caracteritzar, fotografiar i, actualment, estem disseminant-les al territori", ha precisat Casals. "Aquestes llavors són un dels llegats més importants que tenim, no només de cultura agrria sinó també de cultura gastronmica", ha assenyalat. I en aquest sentit, ha qualificat aquestes de "tresor" que defineix la seva prpia identitat i que "traspassa l'mbit agrari i arriba al gastronmic i a la cultura". "Aix té una rellevncia especial", ha tancat.Durant la jornada s'ha organitzat una conferncia i un tast de tomquets amb un grup de restauradors. A banda, també s'ha constitut La Safranria, un grup de conservació d'agrobiodiversitat cultivada.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés