Publicado 13/09/2019 07:04

Una finca de Reus reuneix més de 100 varietats de vinya minoritries o en perill dextinció

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

És propietat de lINCAVI, que nestudia lADN, les característiques enolgiques i en planta exemplars per preservar-les

ACN

Reus.-LInstitut Catal de la Vinya i el Vi (INCAVI) conserva en una finca de Reus més de 110 varietats de vinya minoritries o en perill dextinció. Són sobretot varietats catalanes per també nhi ha destrangeres, principalment franceses. Des de lany 2006 lIncavi nanalitza lADN, les característiques enolgiques i en planta vuit exemplars de cada individu com a reserva. Amb el temps la collecció sha anat ampliant en funció de la recerca que es desenvolupa i a les troballes que es fan. Algunes de les varietats van tenir protagonisme al camp catal fa dcades, per ja fos per la seva baixa productivitat, perqu van deixar destar de moda o perqu les va afectar la filloxera o van tenir altres problemtiques, van anar desapareixent. En alguns casos la presncia a Catalunya es limita a menys de deu hectrees.

Un exemple és el morenillo, de la qual tan sols nhi ha registrades tres parcelles a Gandesa, amb una extensió d1,35 hectrees. Segons lINCAVI, és una varietat cultivada exclusivament a la DO Terra Alta que alguns cellers volen recuperar. Per impulsar una iniciativa daquestes característiques sha de fer un projecte a mitj termini, segons destaca Joan Elorduy, cap de servei de viticultura i enologia de lorganisme. Cal un treball de recuperació i de caracterització agronmica i enolgica. La collecció no permet extreure dades perqu no tenim un plantejament estadístic que ens permeti que les dades que tenim siguin representatives, raona Elorduy. La collecció es va iniciar en una finca de Vilafranca del Peneds per posteriorment es va traslladar a Mas Valero, al terme municipal de Reus. Aquesta és prou gran i important, destaca Joan Elorduy, cap de servei de viticultura i enologia de lINCAVI. Lens en té dues més al Pallars Sobir i a la zona de Costers del Segre, i manté relació amb particulars que també conserven exemplars de varietats minoritries. A banda també treballa amb algunes denominacions dorigen del país per fer colleccions duna zona determinada o per estudiar més en profunditat varietats concretes.Per conixer-les més a fons, lINCAVI organitza peridicament jornades divulgatives destinades a viticultors, enlegs i altres especialistes del món del vi. Fan un tast del ram de deu plantes diferents per analitzar-les i veure les semblances i diferncies entre elles, així com descobrir els comportaments que tenen. Es fixen en el color i el tacte, en la polpa, el gust de la pell o el color dels pinyols. Cada element el valoren en una fitxa i daquesta manera poden classificar-ne les característiques. Als viticultors els atreu la capacitat de tastar coses noves, diferents i que no tenen a labast, comenta Elorduy. A més, aix els aporta informació de cara a estudiar si poden treballar amb varietats minoritries que els permetin fer uns vins diferents als que elaboren o amb nous matisos.Una de les dificultats que tenen els investigadors de lINCAVI en la recerca és el nom de les varietats. Es troben amb problemes dhomonímia i sinonímia. És a dir, varietats diferents que en diversos indrets de Catalunya es diuen igual; i una mateixa varietat que sanomena de diverses maneres en funció de la zona. Elorduy apunta que la línia de treball és la de conservar el mxim de riquesa, i els noms ho són. De tota manera, reconeix que no es poden multiplicar les nomenclatures. No podem fer quinze sinnims per a una mateixa varietat, hem de trobar un nom principal i sinnims locals i territorials, que shan de conservar en la mesura del possible, tanca.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés