Publicado 25/05/2019 17:42

El Festival Embarrat reflexiona sobre el progrés a través duna vintena dobres de joves artistes contemporanis

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La novetat daquesta edició és el cicle audiovisual 'STOP Sobreexposició'

ACN

Trrega.-El Museu de Cal Trepat de Trrega ha donat el tret de sortida a la sisena edició del Festival Embarrat, que enguany proposa el progrés com a tema de reflexió. Ho fa a través duna vintena dobres contempornies, que sexposen en les diferents naus daquesta antiga fbrica. En aquesta edició, com a novetat, la direcció del festival ha incls un cicle audiovisual anomenat STOP Sobreexposició, que vol fer reflexionar el públic sobre quina realitat lenvolta. El seu director i co-comissari, Jesús Vilamajó, ha explicat que han seleccionat una vintena dartistes, nacionals i internacionals, dentre un total de 200 i que lobjectiu del festival segueix sent "apropar la creació contempornia al públic del territori, amb el pensament com eix principal". A part, el Petit de Cal Eril estrena aquest dissabte a la nit en el marc del festival el seu nou disc.

Vilamajó ha destacat que el certamen est arrelat al territori i també dins la comunitat artística perqu iniciatives que combinin art contemporani en un espai com és Cal Trepat, nhi ha poques, ha afirmat. El director també ha explicat que el festival pretén ser un espai per a gaudir que no sigui excessivament intellectual i que entri per la sensibilitat de la pell. Entre les novetats daquesta edició, han presentat un cicle audiovisual que parla de la sobreexposició. Vivim un moment en el qual ens arriben moltes imatges, que ens ceguen i no deixen reflexionar ni conixer el seu vertader significat", diu Vilamajó. Una vintena dartistes, seleccionats d'entre uns 200, són els creadors de les obres que sexposen en les diferents naus de Cal Trepat. El conjunt d'autors procedeix de diferents punts del mapa catal, com Lleida, Sabadell, Barcelona, Girona, Capellades i Molins de Rei; d'altres territoris de l'Estat espanyol, com Madrid, Bilbao, Pamplona, Vitria-Gasteiz, Osca, Saragossa i León; i també de lmbit internacional, des del Regne Unit, Argentina, Portugal i Frana. La Laura Bergillos, de Girona, defineix la seva obra Espirando com el terme musical que explica lacabament dun moviment. El que lartista fa és desfilar una tela per acabar embolicant el fil en una bobina. Es tracta, diu lartista de retrocedir per poder avanar. Al seu torn, lEstefanía Santiago és una creadora argentina que exposa el seu documental al festival. En ell, ha volgut explicar la seva histria personal i, en concret, la del seu poble originari, Federación, que va ser relocalitzat per la construcció dun embassament. El relat lexplica a través del seu pare i della mateixa i el defineix com lexplicació dun desarrelament heretat. D'altra banda, en Lloren Ugas, de Sabadell, també ha exposat la seva obra a lEmbarrat i, en aquest cas, explica el mateix artista, est feta amb material de lhotel Algarrobico, d'Almería, dins el Parc Natural del Cabo de Gata. La creació d'Ugas té com a objectiu ser un símbol de la destrucció del Mediterrani, així com també dun fals progrés que, diu, ens van vendre fa uns anys.Els artistes han fet una trobada aquest dissabte al matí, on han pogut compartir experincies mentre han esmorzat xurros amb xocolata. Una altra de les novetats d'aquesta edició del festival és també la recuperació del Premi Embarrat-Museu Trepat que compta amb una dotació econmica de mil euros. El cantant de Guissona, El Petit de Cal Eril, estrenar aquest dissabte a la nit el seu nou disc, Energia Fosca, a lespai del certamen.LEmbarrat és un festival organitzat per l'ajuntament de Trrega i el Museu Fbrica J. Trepat, amb la collaboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, l'Institut dEstudis Ilerdencs (IEI), el Centre dArt La Panera de Lleida i el Festival Panormic de Granollers.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés