Publicado 25/4/2019 13:49:53 +02:00CET

Un ferri amb motor de gas natural redueix en 1.300 tones les emissions de CO2

El vaixell de passatgers de Baleria és el primer cas d'xit a l'Estat en l'aposta per una mobilitat marítima més sostenible

ACN

Barcelona.-La installació l'any 2017 d'un nou motor auxiliar a gas natural en un ferri de passatgers ha perms reduir les emissions de CO2 en 1.300 tones, segons han anunciat aquest dijous l'empresa propietria, Baleria, en coordinació amb Naturgy i el Port de Barcelona. La prova pilot del ferri 'Abel Matutes' també ha perms reduir en prop de 20 tones les emissions de NOx, de dues tones les de SOx i la prctica eliminació de les partícules contaminants. Pels promotors de la iniciativa, es tracta de la "primera experincia d'xit a Espanya" que confirma la necessitat d'apostar per una mobilitat naviliera "sostenible". "La qualitat de l'aire és una prioritat pel Port de Barcelona", ha dit la presidenta de la infraestructura, Merc Conesa.

Entre els altres beneficis detectats, els promotors del projecte, amb Baleria i Naturgy al capdavant, destaquen que han obtingut "millors resultats del previst" en l'eficincia, la millora de les emissions, la reducció del soroll, el consum de combustible o els costos de manteniment i de temps de crrega del gas natural liquat. Els participants en el projecte han remarcat que el cost del manteniment de la installació de gas no va suposar un cost addicional respecte als d'un sistema disel. A més, es van aconseguir "importants estalvis de combustible" així com "reduccions significatives en les taxes porturies del vaixell en aplicar les bonificacions ambientals previstes pel fet de funcionar amb el motor auxiliar a gas natural a port". Actualment, l'ús del gas natural liquat com a combustible marítim aconsegueix reduir el soroll ambient en prop del 20%, les emissions de CO2 en més del 20%, les de NOx en més del 80% i les de SOx en més del 90%. Al món hi ha uns 130 vaixells que funcionen amb aquest gas natural com a combustible, i hi ha una cartera de comandes de 125 vaixells nous.