Publicado 11/03/2020 16:49

La FAVB exigeix "transparncia" en l'avaluació de l'explosió a la Verneda

Els serveis d'emergncia, treballant a la zona zero de la Via Trajana. Imatge del 11/03/2020 (horitzontal)
Els serveis d'emergncia, treballant a la zona zero de la Via Trajana. Imatge del 11/03/2020 (horitzontal) - Blanca Blay (ACN)

Els vens demanen una clarificació "del grau de risc real" de les empreses de tota la zona industrial

ACN

Barcelona.-La Federació d'Associacions de Vens de Barcelona (FAVB) exigeix "transparncia" en l'avaluació de l'explosió a la Verneda que ha causat dos morts. En un comunicat, els vens remarquen que el sinistre a lempresa de productes químics Proquibasa és un fet "d'extrema gravetat" i alerten també de l'alliberament a latmosfera d'una "important" quantitat damiant. Davant dels fets, demanen transparncia tant de les actuacions de la mateixa empresa com de les inspeccions i controls que s'hagin portat a terme. A més, reclamen una clarificació del grau de risc "real" de les empreses de tota la zona industrial, de les mesures de seguretat que shi apliquen i del grau de control sobre el seu funcionament.

Des de la FAVB creuen que la millor forma de garantir la continutat de l'activitat industrial al barri de la Verneda és precisament assegurant la qualitat ambiental, laboral i de seguretat de les empreses que hi treballen.En el mateix comunicat destaquen que amb l'explosió a Proquibasa ja són tres els accidents greus a Catalunya en pocs mesos amb "greus efectes" personals, ambientals i socials, tots en installacions que treballen en processos químics. A banda, expressen preocupació per "l'alt nivell daccidents laborals". Segons dades facilitades per l'entitat, el 2019 es van produir a Catalunya 520 accidents greus en el lloc de treball amb resultat de 71 morts. Amb aquestes xifres a la m, apunten la possibilitat que els sistemes de control "estan fallant".Presncia d'amiantPer a les associacions de vens, lexplosió d'aquest dimarts posa de manifest també "el perill que implica per a la salut la presncia de lamiant en moltes installacions i edificis i la necessitat dabordar una política efectiva amb mitjans i terminis ben definits per a la seva eradicació arreu".En aquest sentit, argumenten que és "urgent" conixer les implicacions que té per a la salut la disseminació d'amiant a l'ambient, i detallar un pla precís dactuació per prevenir i palliar els seu efectes. "Cal clarificar responsabilitats i, sobretot, generar respostes que minimitzin limpacte de lestrall i que impedeixin que es torni a repetir un fet similar", conclouen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés