Publicado 04/09/2019 13:43

La FAO es compromet a promocionar l'oli de les oliveres millenries de la Mancomunitat del Sénia arreu del món

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Una delegació de l'organisme visita el territori després del reconeixement com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial

ACN

Ulldecona.-L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) s'ha comproms a promocionar mundialment l'oli de les oliveres millenries de la Mancomunitat de les Taula del Sénia. D'aquesta forma es traduir el suport de l'organisme al conjunt després de declarar-lo, el passat desembre de 2018, Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). Així ho ha traslladat a representants institucionals, productors i propietaris el coordinador del programa SIPAM, Yoshihida Endo, que ha visitat durant aquests últims tres dies les oliveres millenries i municipis de les Terres del Sénia. Considera que aquesta promoció pot ajudar a incrementar l'inters comercial pel producte de les oliveres millenries i valoritzar-lo millor per garantir la seva conservació.

"No podem intervenir directament els mercats ni donar suport als negocis, per disseminar el coneixement i la informació pot resultar molt important per saber qu es fa aquí: oliveres molt antigues que produeixen oli de qualitat. És un miracle!", ha manifestat Endo, que acompanyat per l'especialista de la FAO, Clelia Maria Puzzo, ha visitat els exemplars de les finques de la Foia i l'Arion, entre d'altres municipis, així com diverses cooperatives que produeixen l'oli d'aquests arbres. Com la gran majoria de les declaracions que efectuen els organismes de Nacions Unides, la seva translació material és simblica i no aporta suport econmic directe. Conscient d'aquestes limitacions, Endo s'ha esforat a subratllar la importncia que difondre l'existncia del producte i el territori arreu del món, des de la mateixa web de l'organisme com en "totes les conferncies internacionals" en les quals participa, pot ajudar a millorar la seva visualització arreu del món. "Difonent els valors d'aquest lloc a la comunitat global pot tenir un efecte en els mercats econmics, conscienciant els consumidors perqu donin suport a la preservació d'aquest espai. Donant un incentiu als consumidors perqu comprin aquests productes d'aquí. Aix, espero, que ajudaria a incrementar el seu preu", ha reflexionat el responsable de la FAO, qui ha destacat que aix, de retruc, podria ajudar també a impulsar l'activitat turística relacionada amb aquest patrimoni així com altres sectors davant el problema que suposa l'abandonament de conreus i del món rural en general per la cada cop decreixent valorització dels productes agraris autctons.La visita, ha assegurat, els ha perms també posar en valor la gestió del control de qualitat del producte final que efectua el sector de les Terres del Sénia; la convivncia de diferents varietats d'oliveres, a més de les fargues millenries, així com difeerents conreus; o la interrelació amb diferents activitats econmiques al territori. "Hem de conservar l'agricultura d'aquest lloc", ha emfasitzat Endo. Preguntat sobre la necessitat de protegir legalment aquest patrimoni -tal i com ha fet la Generalitat Valenciana i té sobre la taula encara el Govern-, també en el context de les arrencades massives d'arbres per posar-los a la venda els últims mesos, el responsable de la FAO considera que podria ajudar efectivament a preservar la integritat del paisatge. "És una decisió totalment de la comunitat local. Si es continua conservant les oliveres, la llei ser efectiva. Només es pot garantir un xit econmic si el programa de tenir cura d'aquest patrimoni, per promocionar-lo comercialment, turísticament o atreure inversions, s'implementa adequadament", ha afegit.Els ajuntaments i la Mancomunitat de la Taula del Sénia han valorat positivament aquests plantejaments Segons la gerent de l'entitat, Teresa Adell, la major part de productors, propietaris, cooperatives i crrecs institucionals contactats veuen coincideixen de forma majoritria en la "importncia de fer visible i promocionar el projecte més enll del territori". "La FAO és una bona plataforma per donar-nos a conixer mundialment" ha subratllat Adell, qui també ha valorat la possibilitat que l'organisme ofereix per connectar, compartir experincies i impulsar projectes comuns amb altres zones del món. En aquest sentit, ha recordat els projectes en marxa aquest 2019 de collaboració en l'mbit europeu dins del pla d'acció per aconseguir el reconeixement del SIPAM.Per la seva banda, el president de la Mancomunitat i alcalde de Sant Jordi (Baix Maestrat), Ivan Sánchez, ha subratllat que el reconeixement de la FAO "dona credibilitat" a la lluita i el treball que des de fa anys van impulsar els 27 municipis, tant catalans com valencians, així com entitats privades i administracions públiques per coordinar actuacions que serveixin per fer visible aquest patrimoni.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés