Publicat 01/11/2020 17:00

Una exposició al Centre Cultural La Merc de Girona homenatja les dones violades a la guerra de Bsnia i als seus fills

Pla mitj d'alguns dels llenols penjats entre els quals el d'algunes mares amb la figura estampada aquest diumenge 1 de novembre de 2020. (Horitzontal)
Pla mitj d'alguns dels llenols penjats entre els quals el d'algunes mares amb la figura estampada aquest diumenge 1 de novembre de 2020. (Horitzontal) - Cedida Oriol Casadevall (ACN)

Es tracta d'un projecte que es podr veure també com a documental i com a obra al Temporada Alta

ACN

Girona.-El Centre Cultural La Merc de Girona ha estrenat aquet diumenge l'exposició 'Encara hi ha algú al bosc' que homenatja les dones que van ser violades fa 25 anys a la guerra de Bsnia. Són centenar de fotografies d'Oriol Casanovas amb el rostre de moltes d'aquestes víctimes supervivents i dels seus fills. A l'exposició també s'hi poden veure tres grans llenols amb la figura de tres de les supervivents i molts més de color blanc en record de les que van morir. Estendre llenols al balcó era la manera que tenien aquestes dones de dificultar la visió als franctiradors durant la guerra. 'Encara hi ha algú al bosc' est pensat en format multidisciplinari i es podr veure com a documental a TV3 i també al Temporada Alta com a obra de teatre.

Les restriccions de mobilitat decretades pel Govern han afectat la programació del Temporada Alta. Per el festival continua oferint activitats en Streaming i fins i tot presencial. Aquest diumenge s'ha inaugurat 'Encara hi ha algú al bosc', una exposició fotogrfica que es pot veure al Centre Cultural la Merc, dins del marc del festival gironí. De fet, el 27 de novembre, si la pandmia no ho impedeix, es podr veure en format d'obra de teatre i també a finals de mes s'emetr en forma de documental.'Encara hi ha algú al bosc' és un homenatge a les dones que van ser violades durant la neteja tnica que es va dur a terme per part de Srbia. Un retrat colpidor que el fotgraf Oriol Casanovas ha portat a les parets del Centre Cultural la Merc, i que reflecteixen el dolor d'una societat en el rostre d'aquestes dones. L'exposició és una iniciativa del grup Cultura i Conflicte. La Teresa Turinera n'és membre i explica que s'han entrevistat amb moltes d'aquestes víctimes i que el que resulta més dur és que moltes han hagut de marxar de casa seva. El motiu és que molts dels agressors viuen en llocs propers i se'ls trobaven pels carrers."Cal tenir en compte que es van jutjar els caps d'aquella matana, per hi ha més de 5.000 casos pendents de resoldre en un jutjat i molts altres que mai s'esclariran, mentre els responsables seguiran lliures i al costat de les seves víctimes", lamenta.Homenatge també als fills'Encara hi ha algú al bosc' també vol ser un reconeixement als fills sorgits d'aquelles violacions i que ara tenen 25 anys. Turiera explica que els defineixen com a "supervivents de la guerra i víctimes de la pau" perqu durant aquests 25 anys tant les mares com els fills han estat "oblidats"."Ni elles ni els fills han rebut cap ajuda per part de la comunitat internacional i fins fa poc no han estat considerats víctimes de la guerra de Bsnia. Als fills se'ls veia com a fills de l'enemic i tampoc se'ls reconeixia", assenyala Turiera.Tot a partir dels mateixos testimonisTuriera explica que tant l'exposició com l'obra de teatre com el documental beuen dels testimonis recollits durant aquests darrers tres anys. La membre de Cultura i Conflicte ressalta que la dramatúrgia que es portar sobre l'escenari ensenya com es vivia la situació a Catalunya. "Mentre passava tot all, a només dues hores de vol de Barcelona, nosaltres estvem en plena eufria dels Jocs Olímpics", assenyala Turiera.