Publicado 29/5/2019 13:17:08 +02:00CET

Explotacions agrries i ramaderes del Parc Natural de la Zona Volcnica fomentaran la biodiversitat i estalvi energtic

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Gestionen prop de 800 hectrees de la Garrotxa i han acordat amb el parc un manual de bones prctiques

ACN

Olot.-Disset explotacions agrries i ramaderes que gestionen prop de 800 hectrees a la Garrotxa s'han comproms amb els responsables del Parc Natural de la Zona Volcnica a impulsar un conjunt de bones prctiques. L'objectiu és avanar en la conservació del medi natural i promoure accions que permetin preservar el paisatge i l'entorn natural de la comarca. Fomentar la biodiversitat o millorar l'estalvi energtic són alguns dels aspectes acordats. També destaca la campanya 'Fet al parc' per promoure i donar a conixer els productes que s'elaboren des d'aquestes explotacions. El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, Ferran Miralles, ha presentat la campanya a Olot amb representants de les explotacions.

La campanya 'Fet al parc' s'emmarca dins l'acord entre el Parc Natural de la Garrotxa i les disset explotacions agropecuries que gestionen prop de 800 hectrees incloses en l'espai natural. Concretament, s'ocupen de 670 hectrees de pastures, 120 hectrees de cultius i 4,5 hectrees d'horta. El parc treballar en la difusió dels continguts de la campanya, tant de les explotacions com dels productes i els punts de venda on trobar-los. També realitzar estudis, activitats de recerca i seguiment per fomentar les activitats agropecuries respectuoses amb el medi natural. També treballar en la seva difusió amb activitats formatives. D'altra banda, crear grups de treball per impulsar noves propostes i treballar per desenvolupar una imatge grfica i un marc normatiu que permeti identificar aquestes productes agroalimentaris adherits.Bones prctiques agroambientals Per la seva banda, les explotacions es comprometen a implementar un seguit de bones prctiques agrries, ramaderes i ambientals que suposen un impacte positiu en la conservació dels valors naturals del parc natural incideixen en aspectes diversos, com laprofitament daigua, lús de fertilitzants i herbicides o lestalvi energtic. Concretament, les empreses adherides es comprometen a implantar i mantenir sistemes eficients daprofitament daigua, evitar punts de captació que suposin un efecte negatiu per al medi, potenciar tcniques de sembra directa o mínim cultiu extensiu, aprofitar els recursos del sl amb rotació de cultius i mantenir la coberta vegetal amb cultius herbacis. També utilitzaran espcies autctones en la sembra de pastures, evitaran herbicides, i introduiran pastures de sotabosc amb sistemes poc intensius i pasturatge rotacionals. Pel que fa a fertilitzants, es comprometen a enterrar les dejeccions ramaderes abans de 24h després de la seva aplicació, potenciar el compostatge i prioritzar lús dadobs orgnics, així com a la racionalització de lús de fertilitzants. Així mateix, es vol reduir lús de fitosanitaris, i aplicar els de baixa toxicitat. També treballaran per fer una rotació de cultius per reduir la presncia de plagues i malalties. Un altre dels compromisos compartits és la priorització de sistemes de produccions ramaderes extensives o semiextensives, la plantació de fruiters de varietats locals, el foment del comer local de cereals i farratges i leliminació de llavors transgniques. Finalment, les explotacions assumeixen també la conservació delements singulars amb valor paisatgístic, com ara murs o barraques de pedra seca, entre altres.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés