Publicado 14/2/2019 12:31:38 +01:00CET

Experts proposen alliberar sl a l'rea metropolitana per a la construcció d'habitatge destinat a ''lloguer assequible''

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La plataforma Barcelona Global fa una crida a prendre decisions per solucionar el problema d'accés a la vivenda

ACN

Barcelona.-La plataforma Barcelona Global ha treballat amb més de 50 experts en diferents disciplines una proposta per transformar el mercat de l'habitatge a l'rea metropolitana i solucionar-ne el problema actual. A banda d'augmentar l'habitatge protegit i centrar-lo en el lloguer, l'entitat aposta per una collaboració público-privada que alliberi sl previst per a equipaments i permeti als promotors construir habitatges per posar-lo en un 'lloguer assequible'. Aquest lloguer estaria taxat per una autoritat metropolitana de l'habitatge i es calcularia en base a la renda per evitar que el beneficiari hi dediqui més d'un ter de la seva renda disponible. Les condicions s'anirien revisant de manera peridica.

Segons el president de la plataforma Barcelona Global, Pau Guardans, s'ha constat un 'fracs' en matria de política d'habitatge i reclama actuacions des d'un mbit metropolit per fer front a un problema de la ciutat i mantenir-ne l'atractiu. Creu que no hi ha cap 'fórmula mgica' per que encara hi ha temps per posar-hi solució. Alerta per, que cal una 'actuació sostinguda' per fer possible que l'habitatge sigui la principal preocupació dels barcelonins. Per aix, Guardans defensa la proposta de potenciar el lloguer assequible a través de promotors que acceptin aquestes condicions amb anterioritat i se'ls permeti construir en sl que actualment pot estar destinat a equipaments o zones industrials. En aquest sentit, la collaboració de l'administració passaria per canviar l'ús d'aquests espais i permetre la construcció de nous habitatges a un lloguer taxat. Per la presidenta de Savills Aguirre Newman, Anna Gener, hi ha molt poc espai per construir a Barcelona ja que 'la ciutat no dona més de si' i tot i que admet algunes petites solucions com ara transformar en habitatge locals o incidir en alada, considera que cal pensar 'en una Barcelona diferent, molt més mplia'. En aquest sentit, Gener ha defensat que cal que la política d'habitatge estigui lligada a la política de transport públic davant la pregunta que si aquest tipus de mesures implicaria 'centrifugar' els ciutadans, ha assegurat que 'ningú no té problemes en marxar si amb deu minuts pot ser a Plaa Catalunya'. Guardans també ha criticat la 'demaggia' que es fa amb determinades propostes que tenen 'conseqüncies contrries' a l'efecte que s'ha buscat inicialment. Guardans considera que 'si poses crregues, el que fas és frenar', Segons han explicat els responsables de l'estudi, d'aquesta manera, generar aquesta nova oferta no és contradictori en l'impuls de la vivenda social per part de l'administració. En aquest cas per, els experts defensen que sigui sempre vivenda de lloguer, per evitar la situació que es donar els propers 30 amb la prdua de la condició d'habitatge protegit del 90% dels pisos protegits de compra. Així, per Guardans, es reduir l'estoc d'habitatge social per a persones vulnerables sense tenir un recanvi planificat. Guardans creu que l'habitatge social no s'ha de finanar amb la seva venda.Parallelament, el mercat lliure també disposaria d'habitatge que, segons Barcelona Global, no es veuria afectat d'aquestes mesures. Barcelona Global ja ha sollicitat reunions per presentar aquest document al conseller de Territori i Sostenibilitat, Dami Calvet, al vicepresident executiu de l'AMB, Antoni Balmón, la tinenta d'alcaldia d'urbanisme de l'AJjuntament de Barcelona, Janet Sanz i l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marin, confiant que generi prou consens en tractar-se d'un informe tcnic i sense visions partidistes. La plataforma ja s'ha dirigit al secretari d'estat d'Infraestrutures, Transports i Vivenda, Pedro Saura.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés