Publicado 19/06/2019 18:01CET

Estudien com aplicar les propietats anticanceroses i antioxidants de residus vegetals en aliments i frmacs

El projecte compta amb un pressupost de 962.000 euros, 690.000 dels quals cofinanats amb fons europeus

ACN

Lleida.-Els extractes d'escora de pi i de restes d'altres vegetals com l'oliva, la poma, el préssec, el cogombre i el pebrot vermell tenen potencials aplicacions en les indústries farmacutica i alimentria per les seues propietats anticanceroses, antimicrobianes i antioxidants. Especialment el pi, que es pot utilitzar en begudes basades en sucs de fruita i recobriments comestibles, tant per a fruita com per a carn curada tallada. És la principal conclusió del projecte Interreg Sudoe REDVALUE de revalorització de residus vegetals, en qu ha participat la Universitat de Lleida (UdL) durant tres anys, juntament amb altres entitats espanyoles, franceses i portugueses. El projecte compta amb un pressupost de 962.000 euros, 690.000 dels quals cofinanats amb fons europeus a través del Feder.

Liderat per l'Institut de Tecnologies Químiques Emergents de la Rioja (Interquímica), el projecte compta amb la UdL, la Universitat de Saragossa, la Universitat de Perpiny, la Universitat do Minho, l'Institut Viana do Castelo, Indulleida i la firma francesa Akinao. El repte principal de REDVALUE, que finalitza el prxim 30 de juny, és crear una xarxa de collaboració entre empreses i centres d'R+D per obtenir productes d'alt valor afegit a partir de residus agroalimentaris i forestals. Son matries que actualment no s'aprofiten i són eliminades en abocadors o incineradores, "la qual cosa suposa un gran desemborsament econmic, a més d'un impacte ambiental amb repercussió a nivell global", destaquen els participants.Els investigadors han treballat amb polpes d'hortalisses i fruites de la indústria alimentria, escora de pi procedent de neteges de boscos, i pinyolada i solatge residuals de la producció d'oli. L'objectiu tcnic ha estat l'estudi de les metodologies d'extracció i encapsulació d'aquests extractes que permetin la seva rendibilització com a additius amb propietats antioxidants, anticanceroses o antimicrobianes. Al Congrés CYTA-CESIA que va tenir lloc al maig a Lleó, l'equip la catedrtica de l'ETSEA de la UdL, Olga Martín, va presentar una beguda basada en suc de poma amb extracte d'escora de pi en cpsula.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés