Publicado 20/03/2019 15:37CET

Un estudi de la URV relaciona la dieta mediterrnia amb la qualitat de l'esperma

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'anlisi ha pres de mostra un centenar de persones sanes i en edat reproductiva

ACN

Tarragona.-Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili (URV) constata que una major adherncia a la dieta mediterrnia sassocia a una millor qualitat de l'esperma. Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV i de lInstitut dInvestigació Sanitria Pere i Virgili, que formen part de la Red CiberObn de lInstituto Carlos III, i de la University of Utah, han dut a terme el primer estudi observacional, amb participants sans i en edat reproductiva, per tal desbrinar si existeix una associació entre els patrons diettics saludables i la qualitat espermtica. S'han tingut en compte més d'un centenar de participants. Fins ara no hi havia una evidncia científica slida sobre la influncia dels aliments en la qualitat de l'esperma.

Segons informen fonts de la URV, la infertilitat afecta el 15% de les parelles en edat reproductiva. Nombrosos estudis han posat de manifest que als pasos occidentals la qualitat del semen sha redut gairebé a la meitat els darrers 40 anys. Aquesta disminució sha relacionat amb un estil de vida no saludable relacionat amb lexposició a situacions destrs, el consum de drogues, tabac o alcohol, o el seguiment de dietes no saludables.La Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili ja havia descrit que alguns aliments de la dieta i alguns nutrients sassociaven amb una millora o empitjorament de la qualitat espermtica i\/o fertilitat. Tot i aix, encara hi havia una falta devidncia científica slida sobre el paper dels patrons diettics en els parmetres espermtics.Ara, investigadors daquest grup de recerca de la URV i de lInstitut dInvestigació Sanitria Pere i Virgili han dut a terme aquest nou estudi, amb la principal conclusió que que una major adherncia dels homes a la dieta mediterrnia, rica en verdures, fruites, fruita seca, llegums, cereals i peix, sassocia a una millora de la qualitat espermtica, i més concretament a una major mobilitat, parmetre estretament relacionat amb la taxa de fecundabilitat de la parella.Segons els investigadors, aquest treball afegeix més evidncia en relació a la importncia de la dieta sobre la qualitat espermtica, i recomana de forma manifesta la necessitat de fer més estudis de qualitat per tal de que, en un futur, es puguin realitzar recomanacions diettiques a la població en general.Els resultats del present estudi, finanat en part per lInternational Nut and Dried Fruit Council (INC), realitzat pel doctor Albert Salas-Huetos, investigador post-doctoral actualment treballant en la University of Utah, i liderat per la investigadora Mnica Bulló, professora agregada i Jordi Salas-Salvadó, catedrtic i director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV i cap del grup CiberObn, han estat publicats a la revista científica Scientific Reports (Nature Publishing Group) aquest mar.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés