Publicado 16/5/2019 17:27:44CET

Un estudi a 3 instituts del Raval afirma que el 32,4% dels joves que practiquen sexe fa servir sempre preservatiu

La investigació determina que la percepció de risc de contraure infeccions és menor en els nois que en les noies

ACN

Barcelona.-El 32,4% dels adolescents que manté relacions sexuals utilitza sempre preservatiu. És una de les conclusions que s'extreu d'un estudi de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària fet entre 200 joves de tres instituts del Raval nord, a Barcelona. La mitjana d'edat dels alumnes era de 15,4 anys i el 79,6% procedia de fora d'Europa. El 30,3% havia començat a practicar sexe amb altres persones. La investigació tenia l'objectiu d'avaluar l'impacte d'una intervenció sobre els coneixements d'aquests joves pel que fa a les infeccions de transmissió sexual. Conclou que els nois tenen menys percepció de risc que les noies, però també que la percepció global de contraure alguna d'aquestes infeccions augmenta després de la intervenció.

Els participants van ser alumnes de tercer i quart d'ESO i de primer i segon de Batxillerat. Entre les variables estudiades es va incloure l'ús del preservatiu, l'inici de relacions sexuals, el consum d'alcohol i altres drogues i el coneixement dels serveis sanitaris i de les infeccions de transmissió sexual. Les enquestes es van dur a terme abans i després de la intervenció dels professionals d'atenció primària a l'aula. Les intervencions es centraven en conductes de risc i formes de contagi, en símptomes, coneixement i tractament de les infeccions i en l'ús dels serveis sanitaris.Pel que fa al coneixement de les infeccions de transmissió sexual, el VIH és la més coneguda (59,8%), mentre que la resta són "pràcticament desconegudes", segons indiquen els responsables de l'estudi. Després de la intervenció, va augmentar especialment el coneixement de malalties com la sífilis o la gonorrea. Per tot plegat, la principal conclusió de l'estudi és que hi ha un dèficit de coneixements sobre les infeccions de transmissió sexual en els adolescents, però que aquest risc és corregible amb una intervenció a l'aula. S'aposta, doncs, per fer educació sexual entre els adolescents als seus centres d'estudi.Els investigadors també apunten que les intervencions d'educació sexual s'haurien de fer sota la perspectiva de gènere i cultura, no segons el curs escolar, ja que en les respostes es van trobar diferències "significatives" en funció del sexe i del país de procedència.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.