Publicado 06/10/2020 10:42CET

Un estudi demostra que la quantitat i clonalitat de TCRs s’associa clarament al pronòstic del càncer colorectal

L'objectiu ha estat comprovar la utilitat com a biomarcador dels limfòcits T en l'estadi II d'aquest tipus de tumor

ACN

Barcelona.-Tot i que un 20% dels pacients amb càncer colorectal (CCR) diagnosticats en estadi II experimenten recaigudes després de ser intervinguts, encara no existeix cap marcador que identifiqui pacients en aquest estadi amb risc de recaiguda. Un estudi amb participació de l'ICO ha intentat precisament això, identificar biomarcadors pronòstics per aquest entorn específic. Partint del coneixement que la infiltració de les cèl·lules T (un tipus de limfòcit que forma part del sistema immunitari adaptatiu) té un paper important en la supervivència dels pacients amb CCR, els investigadors han utilitzant una nova tècnica anomenada ‘immuno seqüenciació dels TCR’, en mostres de més de 600 pacient, per comprovar la utilitat d’aquest nou biomarcador.

Aquesta nova tècnica mesura tant la quantitat de limfòcits T infiltrants com la seva clonalitat, que és la diversitat de limfòcits que reconeixen dianes diferents. Utilitzant aquesta nova tècnica d‘immuno seqüenciació del TCR s’han seqüenciat un total de 640 tumors de càncer colorectal de quatre estudis diferents, tres de pacients de l’ICO l’Hospitalet i un d’Israel. Així doncs, a través d’aquesta nova tècnica, a diferencia dels altres mètodes, mitjançant la seqüenciació de les regions TCR (receptor de limfòcits que reconeixen antígens tumorals) s’ha obtingut tant l’abundància de la cèl·lula T i que infiltra el tumor com l’índex de clonalitat de les mateixes. Els resultats obtinguts han demostrat que la combinació d’ambdues variables, quantitat i clonalitat, s’associen clarament al pronòstic. Les mostres amb més quantitat de TCR i més diversitat de clons són les que presenten un millor pronòstic de la malaltia. Segons el cap del Programa d’Anàlisi de Dades Oncològiques (PADO) de l’ICO-IDIBELL, Víctor Moreno, "els resultats d’aquest estudi demostren que a nivells més alts de TCR, i una major diversitat de repertori TCR, s’associa a un millor pronòstic en aquest grup específic de pacients on encara no existeixen marcadors clars de recurrència".Aquest estudi ha estat una col·laboració liderada per Víctor Moreno responsable del Programa d’Anàlisi de Dades Oncològiques (PADO) de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), el CIBERESP i Universitat de Barcelona, i el seu equip. En el projecte han participat el grup de recerca liderat per Steven Gruber, del ‘City of Hope National Medical Center’ de Los Angeles, EUA, en Harlan Robins, CEO de l’empresa Adaptive Biotechnologies, spin off del Fred Hutch Cancer Research Center de Seattle, EUA, i en Gad Rennert, del Carmel Medical Center and Technion, Haifa, Israel.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés