Publicado 08/08/2019 14:07

Un estudi conclou que l'energia solar dels oceans la capten les bactries i no les algues

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

L'Institut de Cincies del Mar de Barcelona ha participat al treball publicat a 'Science Advances'

ACN

Barcelona.-La llum del sol, que és la principal font d'energia dels ecosistemes marins, és capturada principalment per bactries i no per algues ni algunes verd-blaves, com es pensava fins ara. Aquesta és la principal conclusió d'un article publicat a la revista 'Science Advances' amb la participació de l'Institut de Cincies del Mar (ICM) de Barcelona del CSIC. Les bactries hetertrofes normalment s'alimenten degradant la matria orgnica, per al mar algunes poden realitzar un altre tipus de fotosíntesi grcies dos pigments que s'anomenen proteorodopsina i bacterioclorofilla, que transformen la llum en energia bioquímica, tal i com fa la clorofilla en les algues i plantes. Els resultat revelen que la bacterioclorofilla contribueix poc a l'entrada d'energia al mar, per la proteorodopsina captura gairebé la mateixa quantitat que la clorofilla i en ocasions més.

L'equip d'investigació es va embarcar al vaixell Sarmiento de Gamboa per estudiar el Mediterrani Oriental, un dels mars més pobres en nutrients del món, i comparar-lo amb el Mediterrani Occidental i l'Atlntic. A més de quantificar tots els pigments els científics han calculat la seva distribució geogrfica i la quantitat d'energia capturada per cada pigment. Tot i que al mar hi ha menys proteorodopsina que clorofilla, una sola molcula de retinal és suficient, mentre que es necessiten moltes molcules de clorofilla per crear un sistema de captació d'energia fotosinttic efica. El resultat trenca amb el paradigma tradicional que gairebé tota la llum del sol en els ecosistemes marins és capturada per cianobacteris, microalgues i algues grcies a la clorofilla. També revela que la llum solar és una font d'energia essencial per a la supervivncia de comunitats bacterianes en aigües molt pobres en matria orgnica.El resultat aporta llum sobre els organismes que estan a la base de la cadena trfica marina i que serveixen d'aliment a nombrosos organismes marins. Alguns bacteris tenen un metabolisme híbrid, de manera que poden degradar matria orgnica, com fan la majoria de bacteris, per també poden capturar energia del sol. En ambients molt pobres en matria orgnica, la captació d'energia del sol els permet sobreviure, créixer i generar biomassa. La investigació suggereix que en els mars amb menys nutrients, com el Mediterrani Oriental, l'entrada d'energia per aquesta via és superior a l'entrada per la fotosíntesi normal, segons informa en CSIC en un comunicat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés