Publicado 10/10/2019 11:43

Un estudi afirma que la dieta mediterrnia és la més sostenible a nivell demissions de gasos defecte hivernacle

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

La investigadora Marta G. Rivera defensa que cal frenar labandonament rural

ACN

Tarragona.-Un estudi elaborat per la investigadora de lInternational Panel of Climate Change (IPCC), Marta G. Rivera, apunta que la dieta mediterrnia és la més sostenible i eficient a nivell demissions de gasos defecte hivernacle. En la seva ponncia a les jornades Emergncia climtica i transició energtica organitzades per la Universitat Rovira i Virgili (URV), Rivera ha defensat que entre el 8% i el 10% de les emissions daquests gasos tenen a veure amb el malbaratament alimentari. Rivera ha exposat lestudi titulat El canvi climtic i la terra, i ha assenyalat que si saconsegueixen reduir aquests sobrants hi haur més terra que es podr dedicar a usos com la bioenergia i la reforestació. Rivera també ha defensat que és bsic frenar labandonament rural, ja que el sl conreat permet capturar CO2, reduir incendis forestals i redistribuir la població.

La investigadora ha concretat que lagricultura i els usos del sl suposen el 23% dels gasos defecte hivernacle que semeten a latmosfera, si bé el sl per si mateix també té capacitat dabsorbir-ne una part. Segons ella, els motius que fan que lagricultura generi canvi climtic són la producció agrria, la nostra dieta i el malbaratament alimentari. Rivera ha apuntat que no sha de deixar de consumir carn per tal de frenar el canvi climtic, en contra del que apunten algunes tendncies. La ponent ha afirmat que la ramaderia té un impacte important en lemissió de gasos contaminants, per que segons el tipus de ramaderia les conseqüncies són diferents. Així, ha concretat que en lextensiva, el 44% dels gasos que semeten són de met, vinculats a animals rumiants, com vaques, bous i cabres. Amb tot ha indicat que el met té una capacitat de generar escalfament global quasi 300 vegades superior al CO2, per que en canvi tan sols dura a latmosfera 10 anys, mentre que el CO2 shi est segles. Tot i aix, ha expressat que més del 70% del consum de carn mundial és de pollastre i de porc. En aquesta línia també ha fet referncia al malbaratament alimentari i ha dit que entre el 5% i el 10% del total demissions de gasos defecte hivernacle tenen a veure amb la transformació alimentria, especialment pel que fa al transport daliments. Per Rivera, es consumeixen molts productes daltres llocs del món que integrem en la dieta i cal canviar cap a dietes més sostenibles i saludables. En aquest sentit ha afirmat que la mediterrnia és la més sostenible, per sobre fins i tot de la vegana o la vegetariana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés