Publicado 07/03/2019 12:42CET

Endesa s'afegir dimarts al protocol per tancar les nuclears entre els anys 2027 i 2035

El calendari preveu la clausura d'Ascó I l'any 2029, la d'Ascó II el 2033 i la de Vandells II el 2035 per la companyia interpreta que és un acord de "mínims"

ACN

Ascó.-Les companyia elctriques Endesa i EDP Espanya subscriuran el protocol per al tancament programat de les nuclears estatals entre 2027 i el 2035. Aquest dimecres, Iberdrola i Naturgy antiga Gas Natural- van subscriure l'acord a la seu d'Enresa. D'acord amb el calendari fet públic per diversos mitjans estatals i confirmat per fonts corporatives, la previsió del govern espanyol passa per clausurar definitivament la central d'Ascó I l'any 2029, la d'Ascó II el 2033, mentre que a Vandells II li arribaria el torn al final del període establert, el 2035. Endesa accionista majoritria de les centrals catalanes-, que aprovar l'adhesió al pacte en el seu consell d'administració de dilluns, entén aquest calendari com una proposta "de mínims" i demana "flexibilitat" a l'hora de valorar el tancament un cop arribi aquesta data.

L'acord que, a priori ha de fer possible la desaparició dels reactors nuclears del territori estatal en menys de dues dcades pot acabar sumant tots els actors implicats a partir de la setmana vinent. Queda per veure quina interpretació i efectivitat se li acabar donant, tenint en compte les diferents lectures que efectuen les companyies elctriques que gestionen el parc nuclear estatal, que majoritriament aspiren a allargar la vida útil de les centrals. Per facilitar les coses, el passat 25 de febrer, l'empresa pública que gestiona els residus radioactius, Enresa, es va comprometre a no incrementar la taxa que cobra a les elctriques més enll d'un 20%.Aix, per, no va evitar la recana inicial d'Endesa davant la signatura havia aixecat molts de dubtes sobre la seva viabilitat. Fons prximes a la companyia apunten que si no s'ha rubricat fins aquests moments és per qüestions operatives internes i que no existeix oposició al seu contingut. Malgrat aix, consideren que, més enll d'un calendari de tancament rígid, s'ha d'entendre com una proposta de mínims i de forma flexible. L'empresa elctrica vol que s'aprovin les prrrogues per continuar mantenint operatives les centrals fins, almenys, les dates ficades. Considera que, en aquell coment, caldr valorar la pertinena de tancar-les en funció de la demanda o la capacitat de les renovables per mantenir el sistema.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés