Endesa s'afegirà dimarts al protocol per tancar les nuclears entre els anys 2027 i 2035

Publicado 7/3/2019 12:42:56CET

El calendari preveu la clausura d'Ascó I l'any 2029, la d'Ascó II el 2033 i la de Vandellòs II el 2035 però la companyia interpreta que és un acord de "mínims"

ACN

Ascó.-Les companyia elèctriques Endesa i EDP Espanya subscriuran el protocol per al tancament programat de les nuclears estatals entre 2027 i el 2035. Aquest dimecres, Iberdrola i Naturgy –antiga Gas Natural- van subscriure l'acord a la seu d'Enresa. D'acord amb el calendari fet públic per diversos mitjans estatals i confirmat per fonts corporatives, la previsió del govern espanyol passa per clausurar definitivament la central d'Ascó I l'any 2029, la d'Ascó II el 2033, mentre que a Vandellòs II li arribaria el torn al final del període establert, el 2035. Endesa –accionista majoritària de les centrals catalanes-, que aprovarà l'adhesió al pacte en el seu consell d'administració de dilluns, entén aquest calendari com una proposta "de mínims" i demana "flexibilitat" a l'hora de valorar el tancament un cop arribi aquesta data.

L'acord que, a priori ha de fer possible la desaparició dels reactors nuclears del territori estatal en menys de dues dècades pot acabar sumant tots els actors implicats a partir de la setmana vinent. Queda per veure quina interpretació i efectivitat se li acabarà donant, tenint en compte les diferents lectures que efectuen les companyies elèctriques que gestionen el parc nuclear estatal, que majoritàriament aspiren a allargar la vida útil de les centrals. Per facilitar les coses, el passat 25 de febrer, l'empresa pública que gestiona els residus radioactius, Enresa, es va comprometre a no incrementar la taxa que cobra a les elèctriques més enllà d'un 20%.Això, però, no va evitar la recança inicial d'Endesa davant la signatura havia aixecat molts de dubtes sobre la seva viabilitat. Fons pròximes a la companyia apunten que si no s'ha rubricat fins aquests moments és per qüestions operatives internes i que no existeix oposició al seu contingut. Malgrat això, consideren que, més enllà d'un calendari de tancament rígid, s'ha d'entendre com una proposta de mínims i de forma flexible. L'empresa elèctrica vol que s'aprovin les pròrrogues per continuar mantenint operatives les centrals fins, almenys, les dates ficades. Considera que, en aquell coment, caldrà valorar la pertinença de tancar-les en funció de la demanda o la capacitat de les renovables per mantenir el sistema.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.