Publicat 21/10/2019 06:07

EMBARGAT:Els cellers del Bages aposten per vinyes que aguanten millor el canvi climtic

ACN

Manresa.-Després de més de 17 anys d'investigació, aquesta ser la tercera anyada del mandó al Bages. L'aposta per aquesta varietat de vi als cellers de la comarca és cada vegada més evident. Des de la DO Pla de Bages apunten al fet que recuperar el mandó és recuperar part de la "identitat" de la comarca. Alhora és apostar per una vinya "apte" pel canvi climtic. I és que com passa amb el picapoll, es tracta d'una varietat que "madura bé", malgrat la falta de pluges. Els cellers Abadal i El Molí són dos dels més "experincia" acumulen. A Abadal, enguany comercialitzaran 4.500 ampolles. A El Molí, rondar el mig miler.

El Bages havia estat, abans de la filloxera, territori de vinyes. La plaga, sumada amb l'arribada del txtil, van fer abandonar-les. A partir dels 90, per, es va reprendre l'aposta per recuperar les "varietats velles" com el picapoll blanc, el sumoll negre, el picapoll negre i, la darrera, el mandó.Fa 17 anys que va comenar la investigació del mandó al Bages. Malgrat que hi ha documentació que parla de la seva presncia al Bages a finals del segle XIX, poc se sabia d'ell i prcticament no quedaven ceps. Només algunes vinyes velles a Navs, a Cardona i a Rocafort.El 2006, a Abadal, i el 2010, a El Molí, arrenquen les primeres vinyes "experimentals". Tres anys després surt la primera anyada, malgrat que per qüestions normatives fins al 2015 no es poden comenar a comercialitzar.Una varietat a explotarTardor, bolets, bosc, pinassa o fullaraca són alguns dels atributs que defineixen aquesta varietat vinícola. Des d'Abadal, Miquel Palau reconeix que aquestes característiques els van fer tornar "bojos" durant un temps. Van modificar el temps de verema i el procés de vinificació, buscant potenciar el gust afruitat com és característic en els vins negres "per amb el mandó no passava", sinó el que ressaltava era aquest "especiat de sotabosc". "Llavors un dia t'adones que potser és aix el que realment el fa especial", explica el responsable d'Abadal.Experimentar amb la vinya no és fcil perqu "entre verema i verema has d'esperar un any", diu Palau. Per sort, per, afegeix Josep Maria Claret, responsable de El Molí, "el gran desconegut" ha estat una varietat de la qual "hem aprs fora bé i rpid". Tots dos, per, comparteixen que encara queda camí per recórrer per treure la "mxima expressió" d'aquest vi.Joan Soler, president del consell regulador de la DO Pla de Bages, assegura que el mandó "obra un nou estil de vi", tal com va passar amb el 'Trempat' a la Conca o el 'Morenillo' a la Terra Alta.Vinyes i sequeraFora del seu gust, el mandó és també especial pel seu conreu i procés de vinificació. Palau explica que els viticultors s'han d'adaptar també al canvi climtic. I fora de nous mecanismes de rec o tipus de terres, posa com a exemple, el canvi passa també per les varietats. Com el picapoll, aprofundeix, el mandó produeix un rendiment "adequat" en poques de sequera i madura bé en períodes "que la calor apreta, ja que té un bon estrs hídric". A més, afegeix, manté una bona acidesa "que permet elaborar vins frescos".L'altre gran secret d'aquest vi és al seu procés de vinificació. En el cas d'Abadal, per exemple, la meitat de la criana reposa en fusta, amb volums grans, perqu laroma de la fusta no estigui present. Laltre, en mfores d'argila. Aix permet mantenir i fins i tot potenciar el seu gust.Aposta a llarg termini"Som conscients que el treball d'ara veur la llum amb el temps", diu Palau., tot reconeixent que recuperar una varietat perduda com el mandó no ha estat ni és fcil. En aquest sentit, Soler recorda que no és només "plantar i experimentar", sinó que darrere també hi ha una tasca burocrtica per poder-los regularitzar i treure al mercat.El president de la DO, per, insisteix en qu el mandó és "una oportunitat" per recuperar el passat de la comarca. També Claret parla del fet que hi ha sacrifici, per que el compensa la "passió" per recuperar "una tradició com aquesta". Hi afegeix que "la generació actual ens havíem de comprometre per tornar-lo a posar en valor, és carcter Bages".Palau hi est d'acord a dir que calia l'aposta i en el carcter identitari del vi. "Sempre ha estat i ha tornat per quedar-se", assegura. I preveu que arribar el dia que, com ha passat amb el picapoll, la gent "s'ho senti també seu".