Publicado 24/07/2019 14:54CET

Els vens de ledifici Venus de la Mina reclamen 100.000 euros a ladministració pel retard en lenderroc de la finca

ACN

Sant Adri de Bess.-Les famílies que viuen a ledifici Venus del barri de la Mina de Sant Adri de Bess han presentat una reclamació de 100.000 euros al Consorci del Barri de la Mina en concepte de danys i perjudicis pel retard de lenderroc de la finca. Els afectats insisteixen que tirar a terra ledifici era una de les principals mesures del Pla Especial de Reordenació i Millora (PERM) del barri de La Mina aprovat lany 2002, que pretenia combatre lexclusió social i promoure la regeneració daquesta zona, i remarquen que el 2009 es va aprovar el projecte dexpropiació. Així, els vens retreuen que fa deu anys que esperen lenderroc i el reallotjament, ja que la finca té unes condicions inhumanes per viure-hi, segons ha reconegut el Síndic de Greuges en un informe.

La reclamació adreada al Consorci exigeix el pagament de 10.000 euros per cadascú dels deu anys de retard que consideren que acumula lenderroc. Durant tot aquest temps les famílies de ledifici Venus han estat condemnades a malviure en un espai que no reuneix les mínimes condicions per a una existncia digna i que, a més, representa un veritable perill per a la seva integritat física, assegura Mariona Torra, advocada del Collectiu Ronda i assessora duna cinquantena de vens de ledifici. Torra insisteix que el pla urbanístic tenia la finalitat de dignificar laccés a lhabitatge i resoldre la marginalitat de la zona. Dos objectius que, apunta, han quedat paralitzats mentre no sha desplegat el pla. És inacceptable que es paralitzi la tramitació dun procediment dexpropiació per desavinences respecte el preu a pagar per accedir a uns habitatges que han estat construts per romanien buits mentre les condicions de vida a Venus esdevenien imprpies duna ciutat del primer món, afegeix ladvocada. 2002, linici dun Pla aturatEl Collectiu dadvocats Ronda recorda que el juliol del 2002 la Comissió Territorial dUrbanisme de Barcelona va aprovar el Pla Especial de Reordenació i Millora, que havia de vehicular el Consorci del Barri de la Mina, constitut pels ajuntaments de Sant Adri del Bess i de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Entre les mesures del pla, hi havia expropiar els pisos de ledifici Venus i reallotjar les famílies afectades, amb previsió que lactuació permetria, de retruc, desmantellar una important bossa de precarietat social.Al desembre de 2009, assenyalen els advocats, el Consorci de la Mina va donar llum verda al projecte dexpropiació, que va provocar diverses allegacions per part dels vens afectats, disconformes amb la valoració de les propietats i amb el pla de reallotjament. El Consorci, per, va tombar totes les allegacions, fet que va incrementar el malestar del venat.Lenuig de les famílies va anar a més quan ladministració va anunciar que reconsiderava lenderroc i optava per rehabilitar la finca. Una opció que van refusar tots els vens i també lAjuntament de Sant Adri, que va aprovar al ple un acord per exigir al Consorci del Barri de La Mina lexecució íntegra de les accions contemplades al Pla Urbanístic, incloent lenderroc de ledifici Venus.Els advocats critiquen que, deu anys després, el Consorci no ha trams lexpedient al Jurat dExpropiació de Catalunya, que és lrgan competent per a la taxació, peritatge i fixació del preu de les expropiacions promogudes per les administracions públiques. El Collectiu Ronda lamenta que lenderroc estigui en punt mort mentre els vens segueixen habitant en pisos insalubres i perillosos per a la salut, els quals consideren que atempten contra la dignitat de lexistncia humana.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés