Publicado 25/7/2019 17:49:12 +02:00CET

Els regants del delta de l'Ebre volen que el llapó sigui declarat com a plaga

Demanen un pla d'acció urgent pel que consideren un dels principals problemes en la gestió de l'aigua durant els mesos d'estiu

ACN

Tortosa.-Les comunitats de regants de l'Esquerra i la Dreta de l'Ebre han declarat la guerra al llapó. Reclamen a les administracions que el declarin com a plaga i que adoptin, conseqüentment, un pla de control urgent d'aquest macròfit. Segons han argumentat en un comunicat conjunt, la presència de llapó, tant a l'aigua del tram final del riu com recobrint els fonts i parets de les canalitzacions de regadiu, sobretot amb l'arribada de la calor i en el moment àlgid de la collita de l'arròs, s'ha convertit en el principal problema en la gestió del regadiu, dificultant la circulació de l'aigua, obstruint les preses així com les estacions de bombament. En aquest sentit, i davant la prohibició de tractaments amb herbicides, apunten que la quantitat de recursos suplementaris que han de destinar a la seva neteja, en personal i maquinària, són cada cop més elevats i suposen ja la meitat del pressuposts.

Segons les comunitats, tot i que el problema existeix des de fa molt de temps, en els últims anys la situació s'ha agreujat i resulta en aquests moments ja "desbordant". Addueixen que el llapó ha causat en bona mesura la reducció dels cabals concessionals als canals principals que han obligat a aplicar restriccions en el reg en els últims dies per garantir la disponibilitat d'aigua en tota la zona regable quan els camps d'arròs necessiten estar inundats. A més, recorden també que aquesta espècie de macròfits ataca la biodiversitat, com a hàbitat idoni per a les larves de la mosca negra, i posa en perill l'hàbitat dels ecosistemes amb els coneguts problemes d'anòxia que causa a les llacunes i badies del delta de l'Ebre. En paral·lel, insisteixen, afecta greument l'economia perjudicant l'activitat agrícola i pesquera, amb l'obstrucció de punts de captació d'aigua, i dificulta seriosament activitats com la navegació fluvial.Davant de tot plegat, les comunitats de regants creuen que el pla de control hauria de comptar amb la "participació i compromís" de totes les administracions implicades en la gestió del riu: des de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) a l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece), principalment. En concret, planteja que la CHE millori les avingudes controlades per netejar d'algues la llera, tot recordant que en anys de sequera redueix al mínim aquestes operacions. En el cas de l'Idece, encarregat de mantenir la via navegable, recorda la importància de segar i retirar els macròfits per evitar problemes a les infraestructures de reg.

el més llegit

 1. 1

  Demòcrates demana un "govern d'emergència nacional" per superar la crisi del coronavirus

 2. 2

  Vergés veu possible unir les regions sanitàries de Barcelona i la seva àrea metropolitana

 3. 3

  El Govern espanyol i la UE organitzen dimarts una conferència de donants per a la migració veneçolana

 4. 4

  Els comitès d'empresa de Nissan exigeixen al Govern intensificar el treball institucional

 5. 5

  Coronavirus.- El Metro de Barcelona registra un 13% més de viatgers aquest dilluns que el passat