Els projectes residencials a Barcelona cauen un 10% fins al setembre per la norma de dedicar-ne un 30% a pisos socials

Publicado 6/11/2019 13:43:11CET
Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

La disminució de promocions d'habitatge contrasta amb el creixement del 30% dels projectes comercials i d'oficines, segons CBRE

ACN

Barcelona.-El número de projectes residencials a Barcelona ha caigut un 10% fins a mitjans de setembre, de 220 a 198, segons l'informe 'Barcelona desde el cielo' elaborat per la consultora immobiliària CBRE. La companyia atribueix aquest descens a la normativa del 30% aprovada per l'Ajuntament de Barcelona, que obliga als promotors a destinar un terç de les noves promocions a habitatge de protecció oficial. "Hi ha un efecte directe en la disminució de projectes en el mercat", ha assegurat la directora de CBRE Barcelona, Anna Esteban. La reducció de projectes residencials s'ha traduït també en un "impacte directe" en la caiguda del preu del sol. En qualsevol cas, aquest descens contrasta amb les dades del sector d'oficines i comercial, que han experimentat un creixement del 30% en l'últim any, fins a arribar als 35 projectes en construcció.

El creixement d'aquest sector ha estat impulsat sobretot per l'increment dels projectes d'oficines, amb un total de 17 operacions en curs, set més que l'any passat. Actualment hi ha 226.000 metres quadrats en construcció o rehabilitació a la capital catalana, un 75% més que l'any passat, quan es van registrar 129.000 metres quadrats. "L'alta demanda d'espais d'oficines i l'escassa oferta d'edificis de qualitat anima des de fa uns mesos a la construcció de nous edificis", ha explicat la directora de Research de CBRE España, Lola Martínez-Brioso. En el sector 'retail', la consultora destaca la "transformació" dels locals comercials ubicats als principals carrers de Barcelona per "adaptar-se a la nova situació d'omnicanalitat" i atraure clients de l'online. Primark està treballant per obrir la seva nova 'flagship' a Passeig de Gràcia, amb més espais oberts i prioritzant l'experiència del client. Aquesta aposta arriba cada cop a més operadors, com entitats bancàries o companyies de telefonia mòbil, que situen les seves oficines principals a carrers com Passeig de Gràcia. El sector hoteler, per la seva banda, ha mantingut una relativa estabilitat respecte l'any passat, si bé la xifra de noves habitacions als hotels ha caigut un 57%, fins a 795. Actualment, hi ha catorze hotels en construcció o rehabilitació, amb una caiguda pronunciada dels projectes en curs al districte de Sant Martí, on s'han passat de nou operacions a una. En termes generals, els projectes immobiliaris a Barcelona han caigut un 5% al setembre, fins a 258 desenvolupaments, impulsats pel descens de l'activitat residencial. El sector terciari, en canvi, ha mostrat un creixement respecte les dades de l'any passat, en un context "d'indicadors macroeconòmics sans", segons Esteban. La major part de l'activitat constructora s'ha ubicat en els districtes de l'Eixample i Sant Martí, amb 42 i 41 projectes, respectivament.Respecte a la limitació dels preus del lloguer, Esteban ha assegurat que va suposar una "frenada absolta dels projectes en curs" en el moment que es va plantejar, però finalment va quedar en un "ensurt". "La limitació de les rendes del lloguer, l'aplicació del 30% o la moratòria hotelera imprimeixen en el mercat una certa imatge de volatilitat legislativa", ha explicat Esteban. "Les administracions han de treballar per suavitzar la percepció de risc i contribuir a donar confort a aquest tipus de capital", ha afegit.